A nagy nyári grillpartik egyik elengedhetetlen fogása a rablóhús vagy más néven saslik. Természetesen nyáron a grillen készítem, télen viszont a sütőben. Rengeteg változata létezik, kétszer nem készítem én sem ugyanazt. A pillanatnyi ihletünk és a rendelkezésre álló alapanyagok határozzák meg, hogy mit alkotunk. Igazi ízorgia lehet a végeredmény. Érdemes próbálkozni bátran :).
Hozzávalók 4 főre:
- 60 dkg csirkemell
- 3 pár debreceni
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 4-5 db lilahagyma
A páchoz:
- só-, bors ízlés szerint
- fél csomag grill fűszersó
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk fokhagymasó
- kb. 3 ek olaj
8 db sasliknyárs vagy hurkapálcika
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet felkockázzuk és hozzáadjuk a fűszereket: a grillfűszert, a kakukkfüvet, fokhagymasót, sót és borsot. Egy kevés olajat adunk hozzá, jól elkeverjük és pár órára a hűtőben állni hagyjuk.
A kolbászt karikára, a szalonnát vastagabb csíkokra és a lilahagymát is nagyobb darabokra vágjuk. Ezután a hozzávalókat váltakozva egy-egy bambuszpálcára vagy saslik nyársra tűzzük. (Fűszeres csirkemell, szalonna, debreceni, hagyma, stb…) Amikor elkészültek a nyársak, mehetnek is a grillrácsra. A lényeg, hogy kívül ropogós, de belül puha, megsült húst kapjunk.
Aki sütőben szeretné megsütni, akkor a sütőt 180 fokra (vagy légkeveréses sütőben 170 fokra) előmelegítjük és körülbelül 25 percig sütjük, majd 200 fokon megpirítjuk még a tetejét.
Hasábburgonyával és salátával tálaltam.