Reggelire vagy uzsonnára kitűnő választás! Nagyon finom ez a pihe-puha cseresznyés pudingos sütemény.
Hozzávalók: ( 4 főre )
- 40 dkg liszt
- 2 dkg élesztő
- egy csipet só
- 2 dl tejszín
- 10 dkg vaj
- 5 dkg kristálycukor
a töltelékhez:
- 4 dl tej
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg lágy vaj
- 50 dkg cseresznye
Elkészítés:
Elkészítjük a tésztát: egy kevés langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt egy teáskanál cukorral. Elkeverjük és meleg helyen hagyjuk felfutni. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A liszt közepébe kis mélyedést csinálunk. Ide öntjük a felfutott élesztőt, a langyos tejszínt és a maradék cukrot. Hozzáadjuk a sót is és elkezdjük dagasztani a tésztát. ( Ha túl kemény lenne a tészta, akkor egy kevés langyos vizet adunk hozzá. ) A lényeg, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen. Amikor már elválik az edény falától, akkor hozzáadjuk a lágy vajat is és tovább dagasztjuk. Cipót formázunk belőle és letakarjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük körülbelül 1 óra alatt. Ez idő alatt elkészítjük a krémet. A tejből és a pudingporból sűrű pudingot főzünk. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a vajat és a porcukrot. A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk. Megkenjük a krémmel, majd rászórjuk a kimagozott cseresznyét. Feltekerjük és éles késsel, körülbelül 1,5 cm vastag csigákra felvágjuk, felszeleteljük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a csigákat, nem túl közel egymáshoz. A pudingtól lágy lesz az amúgy is puha tészta. Óvatosan egy lapát segítségével helyeztem át a sütőpapírra, hogy ne essen szét! Ismét hagyjuk egy fél órát kelni a tésztát. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25 perc alatt készre sütjük. ( Két adagban sütöttem meg az egészet és 20 db lett nekem belőle. )