A citromtorta elkészítése nem túl bonyolult, a titka, hogy jó minőségű alapanyagokat kell használni.
A torta alapja egy vajas, omlós tészta, erre kerül a mennyei citromos töltelék. Végül a cukorral keményre felvert tojásfehérjével díszítem és borítom be a torta tetejét. Ettől légies, könnyed lesz a sütemény és a savanyúságát is ellensúlyozza a habcsókká sült tojásfehérje.
Egyik kedvencem ez a torta! Ha szeretitek a citromos ízvilágot, ez tényleg fantasztikus és nem fogjátok megbánni, ha kipróbáljátok!
Hozzávalók 7-8 főre (28 cm-es tortaforma):
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 7 dkg porcukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 2 cs vaníliás cukor
A citromkrémhez:
- 5 db citrom leve
- 2 db citrom héja
- 15 dkg vaj
- 4 db tojás
- 3 db tojássárgája
- 3 tk étkezési keményítő
- 20 dkg cukor
A tojáshabhoz:
- 3 db tojásfehérje
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
A kenéshez:
- 1 tk vaj
Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztát, ami egy szuper, vajas, omlós tészta. A lisztet egy tálba szitáljuk és a hideg vajjal elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tojást, a vaníliás cukrot és a porcukrot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle és hűtőben pihentetjük, legalább fél órát. Ezután a tésztát méretre nyújtjuk és beleegyengetjük a kivajazott piteformába. Ha túl lóg a széleken a tészta, egy sodrófával végiggörgetjük a piteforma tetejét. Ez leszedi nekünk a felesleget. Hűtőbe tesszük újabb fél órára.
Ha letelt az idő, akkor sűrűn megszurkáljuk egy villával és egy sütőpapírral befedjük. A tetejére babot szórunk nehezéknek, hogy a tészta ne púposodjon fel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük így 10 percig, majd levesszük a nehezéket és a sütőpapírt. Még további 5 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a tésztát, mert kemény lesz és törni fog! Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni.
Elkészítjük a citromos krémet, a lemon curd-ot. Egy nagy lábasba félig teszünk vizet és felforraljuk. Amikor már gőzölög, akkor egy tálat teszünk rá, ami nem esik bele. A krémet vízgőz felett fogjuk főzni. Tehát ebbe a tálba tesszük az előzőleg felvert tojásokat, a citromlevet, a cukrot, a citrom héját és a keményítőt. Folyamatos keverés mellett, sűrűsödésig főzzük (puding állagú lesz). Félrehúzzuk a tűzről és belekockázzuk a vajat, majd simára keverjük. Ízlés szerint még porcukrot tehetünk hozzá, ha túl savanyúnak találjuk. Lefóliázzuk a tetejét, hogy ne bőrösödjön, és néha megkeverjük. A hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy teljesen kihűljön.
Ha a tészta és a lemon curd is kihűlt, a citromkrémmel megtöltjük a tésztát.
Elkészítjük a tojáshabot is. A tojásfehérjéket felverjük egy csipet sóval. Ha már kezd keményedni a hab, a cukrot is folyamatosan hozzáadagoljuk. Majd tovább verjük a habot. Akkor jó, ha krémes, de nem folyékony állagú. A habot egy nyomózsákba tesszük és csodás habrózsákkal beborítjuk a torta tetejét. 190 fokos sütőben, grill fokozaton körülbelül 10 perc alatt kicsit megkaramellizáljuk a habot. Figyeljünk rá, nehogy megégjen! A másik lehetőség, ha van egy karamellizáló pisztolyunk, akkor azzal flambírozzuk a torta tetejét.
Amikor az egész torta langyosra hűlt, hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.