Skip to content

Citromtorta

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A citromtorta elkészítése nem túl bonyolult, a titka, hogy jó minőségű alapanyagokat kell használni.
A torta alapja egy vajas, omlós tészta, erre kerül a mennyei citromos töltelék. Végül a cukorral keményre felvert tojásfehérjével díszítem és borítom be a torta tetejét. Ettől légies, könnyed lesz a sütemény és a savanyúságát is ellensúlyozza a habcsókká sült tojásfehérje.
Egyik kedvencem ez a torta! Ha szeretitek a citromos ízvilágot, ez tényleg fantasztikus és nem fogjátok megbánni, ha kipróbáljátok!

Hozzávalók 7-8 főre (28 cm-es tortaforma):

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 2 cs vaníliás cukor

A citromkrémhez:

  • 5 db citrom leve
  • 2 db citrom héja
  • 15 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 3 tk étkezési keményítő
  • 20 dkg cukor

A tojáshabhoz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor

A kenéshez:

  • 1 tk vaj

 

 

 

Elkészítés:

Először elkészítjük a tésztát, ami egy szuper, vajas, omlós tészta. A lisztet egy tálba szitáljuk és a hideg vajjal elmorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a tojást, a vaníliás cukrot és a porcukrot. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle és hűtőben pihentetjük, legalább fél órát. Ezután a tésztát méretre nyújtjuk és beleegyengetjük a kivajazott piteformába. Ha túl lóg a széleken a tészta, egy sodrófával végiggörgetjük a piteforma tetejét.  Ez leszedi nekünk a felesleget. Hűtőbe tesszük újabb fél órára.
Ha letelt az idő, akkor sűrűn megszurkáljuk egy villával és egy sütőpapírral befedjük. A tetejére babot szórunk nehezéknek, hogy a tészta ne púposodjon fel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük így 10 percig, majd levesszük a nehezéket és a sütőpapírt. Még további 5 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a tésztát, mert kemény lesz és törni fog! Ha kész, hagyjuk a formában kihűlni.
Elkészítjük a citromos krémet, a lemon curd-ot. Egy nagy lábasba félig teszünk vizet és felforraljuk. Amikor már gőzölög, akkor egy tálat teszünk rá, ami nem esik bele. A krémet vízgőz felett fogjuk főzni.  Tehát ebbe a tálba tesszük az előzőleg felvert tojásokat, a citromlevet, a cukrot, a citrom héját és a keményítőt. Folyamatos keverés mellett, sűrűsödésig főzzük (puding állagú lesz). Félrehúzzuk a tűzről és belekockázzuk a vajat, majd simára keverjük. Ízlés szerint még porcukrot tehetünk hozzá, ha túl savanyúnak találjuk. Lefóliázzuk a tetejét, hogy ne bőrösödjön, és néha megkeverjük. A hűtőbe tesszük 1-2 órára, hogy teljesen kihűljön.
Ha a tészta és a lemon curd is kihűlt, a citromkrémmel megtöltjük a tésztát.
Elkészítjük a tojáshabot is. A tojásfehérjéket felverjük egy csipet sóval. Ha már kezd keményedni a hab, a cukrot is folyamatosan hozzáadagoljuk. Majd tovább verjük a habot. Akkor jó, ha krémes, de nem folyékony állagú. A habot egy nyomózsákba tesszük és csodás habrózsákkal beborítjuk a torta tetejét. 190 fokos sütőben, grill fokozaton körülbelül 10 perc alatt kicsit megkaramellizáljuk a habot. Figyeljünk rá, nehogy megégjen! A másik lehetőség, ha van egy karamellizáló pisztolyunk, akkor azzal flambírozzuk a torta tetejét.
Amikor az  egész torta langyosra hűlt, hűtőbe tesszük és hidegen tálaljuk.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük