Mennyei finom citromos süti, ráadásul nem drága. Legtöbbször a nyári melegben készítem, ilyenkor főleg jólesik a nem túl édes, citromos ízvilág.
Hozzávalók: ( tepsi méret: kb. 22×31 cm )
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 ek tej
- 12,5 dkg vaj
A krémhez:
- 2 db citrom leve
- 2 db citrom reszelt héja
- 20 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg liszt
- 2 dl tejszín
- 4 db tojás
Elkészítés:
Elkészítjük a tésztát: a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot, a tejet és a lágy vajat. Összegyúrjuk és fóliába csomagoljuk. Körülbelül egy fél órára a hűtőbe tesszük, majd kinyújtjuk tepsi méretű téglalappá. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 170 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25 percig sütjük.
Elkészítjük a krémet: a kifacsart citrom levéhez adunk körülbelül 1 dl vízet, valamint 1 dl tejszínt. A cukor felét, a vaníliás cukrot is hozzákeverjük. Felfőzzük és ezután belekeverjük a liszt és a maradék tejszín keverékét. Ahhoz, hogy csomómentesen el tudjam keverni, a meleg citromos krémből tettem hozzá. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. A tojásokat a maradék cukorral kikeverjük és a főzött krémhez adjuk. A citrom reszelt héjával tovább ízesítjük. Alaposan elkeverjük a krémet, majd a tésztára simítjuk.
A süteményt visszatesszük a 170 fokos sütőbe még körülbelül 25 percre és készre sütjük.
Porcukorral meghintve, kockára vágva tálaljuk. Vanília fagyival is érdemes kipróbálni, én így is nagyon szeretem!