A rózsaszínű húsú, gazdag ízvilágú, értékes zsírsavakkal rendelkező lazac nagyon sokféle módon elkészíthető. Kiválóan illik hozzá a spenót, a sóska, de tésztával, tejszínnel, zöldfűszerekkel is harmonizál. Most én is tejszínes, nagyon ízletes tésztával tálalom.
Hozzávalók: ( 4 fő )
- 4 szelet lazac filé
- só, -bors ízlés szerint
- 1 tk színes borskeverék
- 4 tk citromlé
- 3 ek vaj
a tésztához:
- 40 dkg metélt tészta
- 3 ek vaj
- 3 ek liszt
- 2 dl tej
- 1,5 dl habtejszín
- só, -bors, -színes borskeverék ízlés szerint
- 1 cs kapor
- 2-3 ek durvára vágott dió
Elkészítés:
A lazacot sóval, borssal és színes borskeverékkel ízesítjük. Ízlés szerint egy kevés citromlével meglocsoljuk. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat. A lazac mindkét oldalát 2-2 percig sütjük, hogy kéreg keletkezzen rajta. Egy lapáttal érdemes megfordítani. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben sütjük további 5 percig.
A tésztát az előírásnak megfelelően kifőzzük. Elkészítjük a szószt. A vajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet és a tejjel és a tejszínnel felengedjük. Sóval, borssal valamint színes borskeverékkel ízesítjük. A szószt a frissen kifőzött tésztával elkeverjük. Friss kaporral és durvára vágott dióval megszórjuk a tetejét.
A szintén frissen sütött lazacot, a diós-kapros-tejszínes tésztával tálaltam.