A chili con carne, más néven chilis bab egy közkedvelt, mexikóinak tartott étel. De állítólag amerikai 🙂 Ahány szakács, annyi verziója létezik. Könnyen elkészíthető, kiadós és nagyon ízletes, saját szájízünk szerint ízesíthetjük. Szerencsés vagyok, mert Mexikóban is kóstolhattam eredetiben ezt az ételt, ez alapján állítom: a darált marhahús, a vörösbab, a kukorica és hát a chili sosem hiányozhat belőle.
@szilviamalmos fb oldalam: Sylvia Gasztro Angyal weboldalam: sylviagasztroangyal.hu #fyp #foryou #foryoupage #sylviagasztroangyal #chiliconcarne #gasztronómia #gasztroblogger #egyszerurecept #receptvideó #recept ♬ Mexican instrumental with a cheerful atmosphere(1447828) – Vochi men
Hozzávalók 4-5főre:
- 50 dkg darált marhahús
- só, bors, chili paprika ízlés szerint
- 1 tk oregánó
- kb. 2 ek őrölt fűszerpaprika
- 3 db nagy vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 db erőspaprika
- 1 üveges chiliszósz
- 1-2 dl ketchup
- 140 g sürített paradicsom (nagy dobozos)
- 3 db sárgarépa
- 340 g kukorica konzerv
- 800 g vörösbab konzerv
- 1 kis pohár tejföl
- 15 dkg reszelni való sajt (cheddar)
- 4-5 ek olaj
Elkészítés:
Egy nagy edényben az olajat felforrósítjuk és a darált húst kb. 10 percig (fehéredésig) dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket (só, bors, oregánó, pirospaprika, chili). A vöröshagymát és a répát nagyobb kockákra vágjuk és a húshoz adjuk a zúzott fokhagymával együtt. Kevés vizet adunk hozzá. Az erőspaprikát felkarikázzuk és ízlés szerint az ételhez adjuk (ki milyen csípősen szereti). Amikor félig megpuhult, kb. 20 perc után hozzákeverjük a chiliszószt, paradicsompürét és a ketchupot.
Összefőzzük, hogy finom, sűrű, pikáns hús alapot kapjunk. A babot és a kukoricát leszűrjük és hozzáadjuk. Rövid ideig főzzük együtt, hogy az ízek összeérjenek. Ha minden puha, akkor tejföllel és reszelt sajttal tálaljuk.
Tipp: kockára vágott ananásszal is sűríthetjük még a végén, igazán jó ízhatást érhetünk el vele.