A cajun a francia és a déli konyhai stílus keveréke. Természetesen egy előre csomagolt Cajun fűszer keveréket is vásárolhatunk, de mi is elkészíthetjük. Nagyon ízletes, jól használható lazachoz , rákhoz vagy húsok pácolásához is.
Hozzávalók: ( 4 főre )
- 4 db lazac filé
- só. bors ízlés szerint
- 6 ek vaj
- 3 ek olaj
- 5 ek méz
- 0,5 cs friss petrezselyemzöld
a cajun fűszerkeverékhez:
- 2 ek fokhagymapor
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
- 1 tk cayenne bors
- 1 tk őrölt feketebors
- 1 tk chili paprika
- 1 mk só
Elkészítés:
A szálkát eltávolítjuk a lazacfiléből , ha esetleg lenne még benne. Megmossuk és egy tálba tesszük. Papírtörlővel szárazra töröljük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A Cajun fűszerkeverék hozzávalóit egy tálban elkeverjük. A vajat habosra keverjük és a mézet hozzáadjuk, valamint egy evőkanál fűszerkeveréket. ( A maradékot egy zárható edényben elrakjuk és hónapokig felhasználható! ) Előmelegített grillsütőn vagy grillserpenyőben sütjük a lazac mindkét oldalát körülbelül 5 percig. Ezután minden szelet, mindkét oldalát, bőségesen megkenjük a fűszeres vajjal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk körülbelül 4 percre. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva, frissen tálaljuk. Röszti burgonyával tálaltam.