Egy 30 perc alatt elkészíthető, finom és egészséges ebéd. Csirke és brokkoli egy szezámmaggal megszórt, ízletes szószban.
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg csirkemell filé
- 4 ek + 4 ek olivaolaj
- 0,5 g brokkoli
- 2 db vöröshagyma
- 0,5 kg csiperke gomba
- 4 dl csirkehúsleves alaplé
- 8 ek szójaszósz
- 2 ek barnacukor
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 ek szezámolaj
- 1 tk friss reszelt gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- só,-bors ízlés szerint
- kb 2 ek szezámmag
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet kockákra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben vagy wokban felmelegítünk négy evőkanál olivaolajat. A húst hozzáadjuk és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és aranybarnára sütjük. Ezután kiszedjük egy tányérra. Ugyanabba a serpenyőbe öntjük a maradék olajat. Az olajon pirítani kezdjük a fél karikákra szeletelt hagymát. Ezután hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott gombát. Pár perc múlva hozzákeverjük a megmosott brokkoli rózsákat is. Elkeverjük és körülbelül 5 percig pároljuk magasabb hőfokon. Egy kevés sóval, borssal ízesítjük. Alacsonyabb hőfokon, addig pároljuk, amíg a gomba megpuhul, de a brokkoli még kissé ropogós marad.
Elkészítjük a mártást: a meleg húsleveshez keverjük a szójaszószt, a barnacukrot, szezámolajat, reszelt gyömbért, a zúzott fokhagymát és az étkezési keményítőt. Egy habverővel alaposan elkeverjük. Az elkészült mártást a megpárolt zöldségekhez öntjük. Lassú tűzön, 3-4 perc alatt összeforraljuk, amíg a mártás besűrűsödik. A megsült csirkemell kockákat is az ételhez keverjük. További 1-2 perc alatt átmelegítjük a hússal.
Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot és megszórjuk az étel tetejét. Párolt rizzsel tálaltam.