Az étel eredete és elnevezése sem konkrétan az erdélyi városhoz köthető. A névadás történetét nem egyszerű kibogozni, rengeteg variáció létezik. Egyesek szerint a brassói receptjét a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki a Bp – Brassó között közlekedő vonaton. Az ételnek tehát semmi köze Brassóhoz, és az „apró” jelzővel is csak akkor egészítették ki viccből, amikor a hús egyszer nagyon apróra sikerült. A régi receptek szerint a húst csíkokra vágták, ma már inkább közepes nagyságúra kockázzuk. Kevés szalonna is jó ízt ad az ételnek. A burgonyát mindenki gusztusa és szokása szerint akár hasábra, akár kockára is vághatja. A lényeg, hogy a fűszeres zsírjára sült, de azért még szaftos húst összekeverjük a sült burgonyával. Ízesítéséhez a fokhagyma és a majoranna is hozzájárul.
Többek között ez is gyermekkorom étele, ahogyan anyukám készíti:
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1.5 kg sertéslapocka vagy comb
- 1.5 kg burgonya
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 paprika
- só, bors, őrölt kömény, majoranna, őrölt fűszerpaprika (mindezek ízlés szerint)
- 2 babérlevél
- 3 ek olaj + 1 ek zsír
- olaj a burgonya sütéshez
Ezalatt olajban kisütjük a burgonyát. A kész ragut jól összeforgatjuk a sült burgonyával és frissen tálaljuk.