Egy szelet Bostoni krémesre képtelenség nemet mondani. Tökéletes lehet vendégváró süteménynek is. Ha megkóstolod, nem kell bizonygatni, hogy miért világhírű a bostoni krémes. Piskótából készül, egyszerű, mégis mesés sütemény.
Először a 19. század közepén a Bostoni Parker House Hotel szakácsa készítette el. Azóta a recept helyenként változott, de az biztos, hogy nagyon finom és csalódást nem fog okozni.
Hozzávalók (24 cm-es tortaformához) kb. 6 főre:
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- fél csomag sütőpor
- 3 db tojás
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg cukor
- 1 tk vanília aroma
- 1,5 dl tej
A krémhez:
- 5 dl tej
- 3 db tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 3 dkg étkezési keményítő
- 5 dkg vaj
- 1 tk vanília aroma
A mázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 ek porcukor
- 1 ek vaj
- 1 tk vanília aroma
- 50 ml tejszín
Elkészítés:
A lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük egy nagy tálban. A tojásokat szétválasztjuk. Egy másik edényben a tojások sárgáját és a cukrot elkeverjük, majd a lágy vajat és a vanília aromát is hozzákeverjük. A szoba hőmérsékletű tejet, majd a lisztes keveréket is hozzáadjuk. A tojások fehérjét habbá verjük és óvatosan a tésztához keverjük. Ezután egy közepes méretű tortaformába sütőpapírt helyezünk és beleöntjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. Rövid ideig hűlni hagyjuk a formában, majd a formából kivéve (a sütőpapírt lehúzzuk róla) teljesen kihűtjük.
Elkészítjük a krémet: egy lábasba összekeverjük a tejet, a cukor felét, a sót és a keményítőt. Egy másik edényben habverővel fehéredésig keverjük a tojás sárgáját a maradék cukorral. A tejet elkezdjük melegíteni és hozzáadjuk a tojásos keveréket. Felforraljuk, besűrítjük vele a krémet. Lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük a lágy vajat és a vanília aromát. Langyosra hűtjük, majd megkenjük vele a félbevágott piskótát.
Elkészítjük a csokimázat: a vajat, a csokit és a tejszínt kis lángon összemelegítjük, majd a tűzről félrehúzva belekeverjük a vanília aromát és a porcukrot. Simára keverjük és a torta tetejére csorgatjuk.
Fogyasztás előtt, néhány órát hűtőben pihentetjük.