A tokány a pörkölt távoli rokona. A csíkokra vágott hússal készülő ragut már régóta ismeri és használja a magyar konyha.
Sokféle változata létezik, van ahol pirospaprikával, szinte a pörkölttel megegyező módon készítik, máshol marhahúsból, és hallottam már azt is, ahol tejföllel készítik.
Nálunk anyukám így készítette és maradtam a hagyományoknál.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg sertéscomb vagy tarja
- 10 dkg császár szalonna
- kb. 2-3 ek zsír
- 1 db vöröshagyma
- só-, bors-, ételízesítő-, majoranna ízlés szerint
- 1 tk őrölt kömény
- 1 db tv paprika
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 1 tk liszt
Elkészítés:
A megtisztított húst csíkokra vágjuk. A szalonnát bőr nélkül apróra vágjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk a tv paprikával együtt.
A szalonnát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a zsírt és a hagymát üvegesre pároljuk rajta. A húst hozzáadjuk és fehéredésig sütjük.
Fűszerezzük: sóval, borssal (bőségesen), ételízesítővel, majorannával, őrölt köménnyel. Az apróra vágott paprikát is az ételhez adjuk, a préselt fokhagymával együtt. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és fedő alatt puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, a fedőt levéve hagyjuk a maradék vizet elfőni.
Egy kevés liszttel megszórjuk és még egyet forralunk rajta (így kicsit sűrűbb lesz a szaftja).
Mi most makarónival ettük, de bármilyen más tésztaköret vagy rizs passzol hozzá.