Az igazi gulyás bográcsban készül.
A gulyás bőséges lével, hagymával, paprikával készített leves étel, kockára vágott burgonyával, csipetkével. A gulyás a közeli rokonaival: a pörkölttel és a paprikással külföldön is a legnépszerűbb magyar eredetű étel.
Van egy sor gulyáskülönlegesség is: így a csángó gulyás, savanyú káposztával, rizzsel és tejföllel. A kolozsvári, amit fejes káposztával készítenek. Az alföldi gulyást vegyes zöldségekkel, a szerb kelkáposztával készül.
A bográcsban főzés igazi hétvégi kikapcsolódás!
Azért nagyon finom, mert a szabadban a tűzön főzni más ízvilág és mert a közös főzéskor a család szíve-lelke is benne van. Nálunk – mivel imádunk kint főzni és gyakran is tesszük (az időjárás viszontagságai sem riasztanak vissza) – a pincepörkölt után a második dobogós helyezett :).
Hozzávalók (kb. 12 literes bográcshoz, kb. 6 főre):
- 2 kg sertéslapocka vagy marhalábszár
- 3 db vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- fél zöld erőspaprika
- 2 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 1-1,5 kg burgonya
- 4 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 tk őrölt kömény
- kb. 1 ek őrölt pirospaprika
- só, bors, ételízesítő
- 2 babérlevél
- 1 tubus pirosarany (csemege v. csípős ízlés szerint)
- kb. 1 dl olaj (vagy zsír)
- petrezselyemzöld
- kb. 1 dl vörösbor
Csipetkéhez:
- 2 tojás
- liszt
- só
Elkészítés:
A zsiradékon a felkockázott vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, paprikát és a zúzott fokhagymát is. Pörkölt alapot készítünk. Picit a tűzről félrehúzva a bográcsot – nehogy megégjen – megszórjuk pirospaprikával, erre tesszük a kockára vágott húst, majd kissé lepirítjuk. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítjük: sóval, borssal, ételízesítővel, köménnyel, babérlevéllel. Megvárjuk, hogy felforrjon, és beletesszük a pirosaranyat is. Pótoljuk még annyi vízzel, amennyi levest készíteni szeretnénk. Félig puhára főzzük a húst (a marhahús lassabban fő meg), majd belerakjuk a kockára vágott burgonyát és a karikára vágott sárga- és fehérrépát. A gulyást készre főzzük és az utolsó 5 percben hozzáadjuk a vörösbort és a csipetkét.
Csipetke: a felvert tojást megsózzuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk. Kicsipkedjük őket és liszttel megszórjuk és kevés ideig állni hagyjuk (érdemes már a leves elején elkészíteni és mire szükségünk van rá, éppen jó lesz), majd a levesben kb. 5 percig főzzük. Friss petrezselyemzölddel megszórjuk a végén és csípős paprikával, friss kenyérrel tálaljuk.