Gróf Hadik András tábornagy, fővezér, hadtörténész emlékét őrzi ez a Bevert tojás Hadik módra nevezetű étel.
Ízletes húspogácsára egy-egy bevert tojást ültetünk és tejszínes gombamártással meglocsoljuk.
Nagyon finom!
Hozzávalók 4 főre:
A húspogácsához:
- 50 dkg darált borjúhús
- 1-2 db zsemle
- 1 db tojás
- só-, bors ízlés szerint
- 1 cs petrezselyemzöld
- kb. 6 ek zsemlemorzsa
- kb. 1 dl olaj a sütéshez
A gombás raguhoz:
- kb. 2 ek olaj
- 1 db vöröshagyma
- 50 dkg gomba
- 1 cs petrezselyemzöld
- só-, bors ízlés szerint
A rántáshoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 1 db tojássárgája
- fél dl tej
- 1 kk vaj
A tojáshoz:
- kb. 1,5 liter víz
- 1 kk só
- 1 ek ecet
- 4 db tojás
Elkészítés:
Elkészítjük a húspogácsát. A finomra darált húst a tojással, az áztatott, kinyomkodott zsemlével, sóval, borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel összedolgozzuk. Lapos húspogácsákat formázunk belőle (nekem 10 darab lett) és zsemlemorzsába forgatva, forró olajban megsütjük.
A gombás ragut is elkészítjük. Ehhez az apróra vágott vöröshagymát az olajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát. Sóval, borssal ízesítjük ízlés szerint. Hozzáadjuk a finomra vágott, friss petrezselyemzöldet is. Közben a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, amit hideg tejjel és a tejszínnel öntünk fel. Hozzáadjuk a gombát és összeforraljuk. Levesszük a tűzről és a hideg fél dl tejben elkevert tojássárgájával finomítjuk, majd egy kanál vaj darabkát morzsolunk a tetejére.
A bevert tojáshoz, a szokásos módon, sós, ecetes vízben, lágy, maximum 3 perces bevert tojásokat főzünk. (A tojásokat egyenként beleütjük a vízbe úgy, hogy a tojás mindig oda essen, ahol a víz a legjobban zubog. Így a tojás egyben marad, főzés közben nem megy szét!) Leöblítjük, a nem szép, rongyos széleit levágjuk.
Az ételt frissen, azonnal tálaljuk: minden húspogácsára egy-egy tojást helyezünk, leöntjük a gombamártással és petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk. Köretnek párolt rizst kínálunk.