A hagyományos Wiener Schnitzel, alias rántott hús Bécsben szinte elképzelhetetlen ecetes, hagymás krumplisaláta nélkül, amely persze önálló előétel éppúgy lehet, mint grillezett húsok, zöldségfélék körete. A titok az öntetben rejlik, valamint, hogy szobahőmérsékletűre hűljön a saláta. Viszont ha marad belőle esetleg másnapra, akkor az ízek még jobban összeérnek, tökéletes köret lehet szinte bármihez.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg burgonya (egyforma, közepes méretű)
- 1 db lilahagyma
- 2 dl húsleves alap
- 3 ek fehérborecet vagy tárkonyecet
- 1 tk mustár
- 1 tk tárkony
- 3 ek olivaolaj
- 3-4 szál újhagyma
- só-, bors-, cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük és még melegen meghámozzuk, majd vékonyra felkarikázzuk. Az újhagymát apróra vágjuk, a lilahagymát felszeleteljük és a burgonyához adjuk. Az olajat az ecettel és a mustárral összekeverjük, majd sóval, borssal, tárkonnyal fűszerezzük és ízlés szerint cukorral ízesítjük. Ehhez adjuk hozzá a meleg húsleves alapot. Az elkészült keveréket ráöntjük a burgonyára, alaposan elkeverjük. Minimum 1-2 órát állni hagyjuk hogy az ízek összeérjenek. Nálunk most fasírt mellé készült ez az ízletes burgonyasaláta.