A barbecue szószt (B.B.Q. szósz) kétféleképpen is szokás felhasználni. Egyrészt a grillezett húst kenik be vele a sütés vége előtt, hogy ízletes, karamellizálódott kérget kapjon. Másrészt szószként, vagy mártogatósként is használható. A BBQ szósz elkészítése nem nagy tudomány, a titok inkább a megfelelő hozzávalókon és arányokon múlik.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 2,5 dl ketchup
- 2 ek étkezési keményítő
- 2 ek worcestershire szósz
- 5 ek barnacukor
- 0,5 tk őrölt bors
- 0,5 tk só
- 1 tk chilipor
- 4 ek mustár
- 2 ek almaecet
- 1 ek szójaszósz
- 0,5 tk tabasco szósz
- 2 ek méz
Elkészítés:
Egy tálkában összekeverjük a sót, borsot és a chiliport. Egy másik tálkában összekeverjük a ketchupot, ecetet, mustárt, szójaszószt, worcestershire szószt, tabascot, mézet és a barnacukrot. A vöröshagymát felvágjuk nagyon-nagyon finomra, a fokhagymát pépesre nyomjuk. Egy lábasban üvegesre dinszteljük a vöröshagymát az olajon pár perc alatt. Hozzáadjuk a fokhagymát és együtt pirítjuk még fél percig. Ezután hozzáadjuk a száraz fűszereket, újabb fél percig pirítjuk. Végül hozzáöntjük a ketchupos keveréket. Alaposan elkeverjük és közepes lángon, időnként megkevergetve körülbelül 20 percig főzzük, amíg besűrűsödik. Aki úgy szereti leszűrheti vagy turmixolhatja a mártást, de a kellemesen megpuhult hagymadarabok benne szerintem nem zavaróak, csak háziasabbá teszik a szószunkat.
Tipp a BBQ szósz felhasználására:
- Egyfajta grill-, vagyis BBQ pác. A sütés végén kell a húst bekenni vele, hogy finom, ízletes kérget kapjon.
- Szószként. Az elkészült grill ételt lehet belemártogatni. De akár más ételhez is, például zöldségekhez, hamburgerhez, chipsekhez, hagyományos bármilyen sülthúsokhoz, stb.
Az elkészült házi szószt, sokáig tárolhatjuk egy zárható dobozban a hűtőben.