Nagyon egyszerű, mégis különleges étel.
Ajánlom azoknak, akik szeretik a gyümölcsös-húsos fogásokat.
Az édes és a sós íz keveredésével igazán pikáns lesz a végeredmény.
Hozzávalók: (4 főre)
- 80 dkg csirkemellfilé
- 1 doboz (480 g) őszibarack konzerv
- 5 ek olivaolaj
- só,-bors ízés szerint
- 1 ek sült csirkefűszersó
- 1 ek fokhagymasó
- 20 dkg gouda vagy trappista sajt
a mártáshoz:
- 2 ek vaj
- 2 ek liszt
- 3 dl tej
- só,-bors ízlés szerint
- 1 kk szerecsendió
Elkészítés:
A megtisztított csirkemellet felszeleteljük. Ízesítjük sóval, borssal, sült csirkefűszersóval és fokhagymasóval. Az olajat egy serpenyőbe öntjük és a hússzeletek mindkét oldalát elősütjük benne.
A barackról leöntjük a levet. Aki szeretné, felszeletelheti, én szeretem a nagy fél barackokat.
Elkészítjük a besamel mártást. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet és nagyon lassú tűzön pirítjuk. Amikor habzik, hozzáadjuk a meleg tejet és elkeverjük. Körülbelül 2 percig főzzük, folyamatos keverés mellett, amíg a mártás besűrűsödik. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy tepsit kikenünk egy kevés olivaolajjal. Belehelyezzük a hússzeleteket. A sütéskor megmaradt ízletes szafttal meglocsoljuk a tetejüket. Az őszibarackokat elosztjuk minden hús tetején. Én egy fél barackot tettem minden húsra. Erre kanalazzuk a besamel mártást. A barackos, besameles csirkemelleket 15-20 percig sütjük a sütőben. Amikor a mártás teteje pirulni kezd, kivesszük a sütőből. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét és 200 fokon, 10 perc alatt készre sütjük az ételt.
Most édesburgonyát sütöttem mellé köretnek, de burgonyapürével is nagyon szeretem.