Bár a banánt elsősorban turmixként fogyasztjuk, ha egyáltalán feldolgozásra kerül, pedig ízesítőként is remek. Nem csak turmixban finom, hanem a klasszikus hazai gyümölcsökön kívül a banánból is különleges, ízletes tortát vagy sütit lehet készíteni.
Íme egy nagyon „banános” torta sok szeretettel:
Hozzávalók (24 cm-es tortaformához) kb. 6 főre:
A tésztához:
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 7 ek finomliszt
- 2 tk sütőpor
- limonádé a lapokra (kb. fél dl víz, 1 ek citromlé, 1 tk cukor keveréke)
A krémhez:
- 4 db banán
- 2 cs banánízű pudingpor
- 6 dl tej
- 8-10 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 25 dkg puha vaj
- 1 tk citromlé
A tetejére:
- 2-3 dkg mandula
Elkészítés:
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Néhány percen keresztül a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és több részletben a tojásos cukorhoz adagoljuk. A sütőformába simítjuk és kb. 25 perc alatt készre sütjük. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítjük a krémet: a pudingot a fele cukorral és a tejjel megfőzzük, majd kihűtjük. A puha vajat a maradék cukorral (kb. 4-5 ek) habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal is összedolgozzuk. Végül két darab banánt péppé törve (éppen úgy, mint ahogyan a kisbabánknak készítettük 🙂 ) és az egy teáskanál citromlevet is hozzákeverjük. A piskótát vízszintesen kettévágjuk, az alsó lapot megöntözzük a limonádéval és a krém felét rásimítjuk. A másik két banánt felkarikázzuk, felével kirakjuk a krém tetejét, és a tészta másik felével beborítjuk. A tetejére kenjük a maradék banános krémet, majd pirított, szeletelt mandulával és a megmaradt banán karikákkal díszítjük. Néhány órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek és könnyebben szeletelhető legyen. Aki szereti, még tejszínhabbal fokozhatja az ízhatást, de szerintem anélkül is isteni finom, nekem nem hiányzott róla.