Egy klasszikus magyar étel, ráadásul nagyon ízletes és laktató fogás. Omlós hús, ínycsiklandó gombás-tejfölös ragu! Nem véletlenül a bakonyi sertésszelet a hazai konyha legjobbjai közé tartozik. Remek választás a hétvégi családi ebédhez is.
Hozzávalók: (4 fő )
- 80 dkg csiperke gomba
- 8 szelet sertéskaraj
- kb. 5 ek zsír vagy olaj
- kb. 3 ek liszt
- só, -bors ízlés szerint
- 1 db vöröshagyma
- 1 db Tv paprika
- 1 db paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- kb. 6 dl víz
- 1 dl tejszín
- 1 dl tejföl
- 2 tk étkezési keményítő
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 1 db húsleveskocka
A tálaláshoz:
- galuska
- tejföl
Elkészítés:
Egy kevés olajon vagy zsíron a kockákra vágott szalonnát megpirítjuk. Ezután kiszedjük és félretesszük.
A kisebb gombákat csak félbe vágjuk a nagyobbakat negyedeljük. A maradék kevés zsíradékon lepirítjuk a gombát, majd szintén kiszedjük.
A hússzeleteket kiklopfoljuk. A széleit néhány helyen bevagdossuk, hogy sütés közben ne zsugorodjon össze. Sózzuk, borsozzuk. Ezután lisztbe forgatjuk és ugyanabban a serpenyőben, kevés olajon elősütjük. Közepes hőmérsékleten kérget sütünk a hússzeletek mindkét oldalára.
A hagymát finomra vágjuk és a visszamaradt szafton üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát, paradicsomot és a zúzott fokhagymát. Elkeverjük benne a pirospaprikát és felöntjük körülbelül 3 dl vízzel. Sóval, borssal ízesítjük és addig főzzük, amíg egy kellemes állagú szaftos alapot kapunk. Ekkor hozzáadjuk a hússzeleteket és felöntjük a maradék vízzel. A húsleves kockát is beledobjuk. Fedő alatt, lassú tűzön körülbelül 30 perc alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a tejfölt, a tejszínt és az étkezési keményítőt elkeverjük. Pár kanál forró szaftot is hozzáadunk. Összekeverjük majd az ételhez adjuk és 2 perc alatt összeforraljuk. Végül visszatesszük a lepirított gombát és a szalonnát is.
Galuskával vagy rizzsel tálaljuk.