Az étel magyarázó szerint: a bakonyi ragu magyaros, tejfölös, gombás ragu.
Minden bizonnyal egy népszerű hazai fogás a bakonyi sertésragu, vagy bakonyi sertésszelet. Az előzőnél csíkokra vágott húsból készül, az utóbbinál szeletekre vágott sertéshúst kell omlósra sütni. A másik fontos szempont, hogy legyen szósz bőven, így csakis tökéletes lehet, akár rizzsel, vagy házi galuskával!
Hozzávalók 4 főre:
- 70-80 dkg sertéscomb
- 40 dkg gomba
- 10-15 dkg erdélyi szalonna
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 2 ek liszt
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
Elkészítés:
A szalonnát kockára, a húst pedig csíkokra vágjuk. A gombát szeletekre, a hagymát apró kockára vágjuk. A paprikát és a paradicsomot szintén felkockázzuk. A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, amit megdinsztelünk. Rátesszük a paradicsomot és a paprikát, valamint a préselt fokhagymát, pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a húst és fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel. Kb. 15-20 percig pároljuk, majd megszórjuk a pirospaprikával és hozzáadjuk a gombát is. Kevés vizet öntünk hozzá (a gomba is enged még levet), az egészet puhára főzzük.A tejfölhöz kevés vizet adunk és a lisztet, majd jól elkeverjük és behabarjuk vele a sertésragut. Pár perc alatt jól kiforraljuk .
Tálalhatjuk rizzsel vagy tésztával, galuskával.