A Bakonyi betyárleves után egy hasonló ízvilágú tartalmas levest készítettem.
A bakonyi módra, mindig egy tejfölös-tejszínes, gombás, paprikás mártást takar. Ebben az ételben, hús helyett jófajta lángolt kolbász van. Szerintem nagyon ízletes és igazán magyaros jellegű.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db vöröshagyma
- 15 dkg tarhonya
- 4-5 ek olaj
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 1 kk kakukkfű
- 1 kk örölt köménymag
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 liter zöldségleves (lehet kockából is)
- só-, bors ízlés szerint
- 1 tk liszt
- 15 dkg lángolt kolbász
- 25 dkg csiperke gomba
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 db burgonya
- 1 cs friss petrezselyemzöld
- 1 pohár tejföl (175 g) tejföl
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a vöröshagymát finomra, a burgonyát kockákra, a sárga- és fehérrépát karikákra, a gombát pedig szeletekre vágjuk. Egy fazékban az olajon pirítani kezdjük a hagymát, hozzáadjuk a tarhonyát és kevergetve addig hevítjük, amíg pirulni nem kezd. A tűzről levesszük és ízesítjük a pirospaprikával, a kakukkfűvel, a köménnyel, a sóval, borssal, a zúzott fokhagymával. Végül a zöldséglevessel felöntjük. Visszatesszük a tűzre és felforraljuk, majd kis lángon főzzük. Körülbelül 15 perc elteltével beletesszük a burgonyát és a répákat. A kolbászt karikára vágjuk és egy serpenyőben pirítani kezdjük. Ha kissé már kisült a zsírja, rádobjuk a gombát is. Együtt pároljuk és zsírjára sütjük. Amikor a levesben a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a kolbászos gombát és még 1-2 percig főzzük. A forró levesből kiveszünk 1-2 kanállal a tejfölhöz és kikeverjük a liszttel, majd a forrásban lévő leveshez adjuk. Pár percig főzzük még, majd apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. A friss kenyér nem hiányozhat mellőle.