Skip to content

Baklava

Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

 

Ez a mézes baklava nagyon finom, ropogós és szeretem, hogy nem túl édes, mint általában lenni szokott.  A baklava kiadós, édes süteményféle,  számos közel-keleti és balkáni ország konyhájában megtalálható. Egy rétestészta alapú édesség, melyet dióval vagy pisztáciával töltenek meg és cukorral vagy mézzel ízesítenek. Lehet, hogy picit pepecselős munka elkészíteni, de meghálálja a ráfordított időt.

 

Hozzávalók:  ( tepsi méret:  kb. 22x33cm )

 

  • kb. 60 dkg réteslap ( 36 db réteslap, tepsi méretű )
  • 45 dkg dió
  • 1 tk fahéj
  • 40 dkg vaj
  • 20 dkg kristálycukor
  • 0,5 citrom leve ( 2 ek. )
  • 200 ml víz
  • 170 g méz
  • további hozzávalók:
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 3-4 ek durvára vágott dió

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

 

 

A réteslapokat kivesszük a hűtőből és körülbelül egy órát állni hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ezután a lapokat tepsi méretűre vágjuk. Nedves konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon ki. Egy tepsi alját és oldalát is vajjal kikenjük.
A mézes sziruppal kezdjük a sütemény elkészítését. Egy közepes méretű serpenyőben összekeverjük a cukrot, a mézet, a citromlevét és a vizet. Felforraljuk és addig keverjük, ameddig a cukor fel nem oldódik. Ezután csökkentjük a hőmérsékletet és körülbelül még 4 percig forraljuk kevergetés nélkül. A tűzről félrehúzzuk és hűlni hagyjuk.
Ez idő alatt összeállítjuk a baklavát. Egy tálba tesszük az apróra vágott diót és a fahéjat, majd elkeverjük.
A tepsibe helyezünk 8 darab réteslapot úgy, hogy mindegyiket egy ecsettel vajjal megkenünk. A fennmaradó lapokat mindig egy nedves konyharuhával letakarjuk. A diókeverék ötöd részével (kb. 9 dkg) megszórjuk a tetejét. Ezután újabb 5 sor vajjal megkent réteslap következik és egy újabb réteg dió. Ismételjük meg még háromszor! Végül 8 sor vajazott réteslap következik. A tetejét ismét vajjal megkenjük.
Tehát a sorrend: 8 vajazott réteslap és körülbelül 9 dkg diós keverék, 5 vajazott réteslap és 9 dkg diós keverék, 5 vajazott réteslap és 9 dkg diós keverék, 5 vajazott réteslap és 9 dkg diós keverék, 5 vajazott réteslap és 9 dkg diós keverék, 8  vajazott réteslap és szintén vajjal megkenjük a tetejét.  36 darab réteslap így összesen.
Vágjuk egy éles késsel hosszában a tésztát félbe, majd ismét félbe. Tehát négy egyenlő csík lesz. Ezután vágjuk átlósan is fel a balkavát.
190 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 70 perc alatt, aranybarnára sütjük a süteményt. Ezután kivesszük a sütőből. A kihűlt szirupot egyenletesen a forró baklavára kanalazzuk. Fantasztikus, ahogy hallani lehet, hogy sistereg! 🙂 Ez biztosítja, hogy ropogós maradjon, nem pedig nedves.
Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni, fedetlenül, szobahőmérsékleten!
Díszítsük a tetejét finomra vágott dióval és csorgassunk a tetejére egy kis olvasztott csokoládét!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük