Ez egy igazi német recept, német blogról származik, alias Schweine braten.
Érdemes tudni róla, hogy a bajor konyha, a cseh és az osztrák konyhával mutat rokonságot. Erre fő példa a gombóc és a bajor sertéssült is. Amit nem tudtam róla, hogy a bajor konyha nagymértékben főz sertészsírral.
Sok-sok évvel ezelőtt, általános iskolás cserediákként az akkori NDK-ban többször nyaraltam és ettem Schweine braten-t, vagyis ezt a bajor sertéssültet. Azóta sokszor eszembe jutott és megörültem mikor erre a receptre bukkantam. Szívesen készítettem el és elevenítettem fel azokat a régi ízeket, amiket oly finomnak találtam akkor.
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1 kg sertéstarja
- 1 dl olaj
- 5 dl barna sör
- só-, bors ízlés szerint
- 1 tk sertéssült fűszersó
- 3 dl víz
- 2 db marhahúsleves kocka
- 5 gerezd fokhagyma
- 5 db vöröshagyma
- 1 db nagyobb zeller
- 4-5 db sárgarépa
- 4-5 ek étkezési keményítő
Elkészítés:
A megtisztított húst egészben a sóval, borssal és a sertéssült fűszersóval elkevert olajjal bekenjük és egy nagyobb tepsibe tesszük. Köré rakjuk a megpucolt zellert négybe vágva, a meghámozott sárgarépát egészben, a hagymát és fokhagymát szintén egészben. Felöntjük a sör felével és lefedjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 2 órán át sütjük a tarját benne. Majd kivesszük, megfordítjuk, felöntjük a maradék barna sörrel és kb. 3 dl vízzel, amiben elnyomkodtunk két húsleves kockát. Újra lefedjük és kb. még 2 órára visszatesszük a sütőbe. Ez idő alatt elkészítjük a gombócokat.
A sütési idő letelte után ellenőrizzük, hogy a hús elég puha-e (sütőtől is függ). Ha igen, akkor kivesszük a léből egy tányérra a zöldségekkel együtt. A levet átszűrjük egy lábasba és feltesszük főni a tűzhelyre. Amikor forr, hozzáadjuk az előzőleg kevés meleg vízben elkevert étkezési keményítőt. Néhány percig főzzük még, majd tálalhatjuk is.
A húst felszeleteljük, mellé tesszük a gombócokat és a zöldségeket, majd az ízletes mártással megöntözzük.
Tipp: Lehet még párolt vöröskáposztát is kínálni mellé. Nagyon jól passzol hozzá.