Ez a pompás csülkös bableves nem csak ízletes, de előnye, hogy egy szelet ropogós kenyérrel komplett ebéd is lehet. Érdekes módon, másnap újra melegítve a legfinomabb.
A bableves olyan kiadós, hogy gyermekkoromban, már csak palacsinta volt utána. 🙂
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db (kb. 1 kg) füstölt csülök
- 40 dkg szárazbab
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- fél zeller
- 25 dkg burgonya
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 2 db babérlevél
- 1 db vöröshagyma
- 4-5 szem egész feketebors
- 2 gerezd fokhagyma
- só-, bors ízlés szerint
A rántáshoz:
- 1 db vöröshagyma
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 2-3 ek liszt
- 2 ek zsír vagy olaj
A csipetkéhez:
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- kb. 5 ek liszt
Elkészítés:
A babot és a csülköt előző este beáztatjuk külön-külön. A csülköt egy nagy fazékba tesszük és vizet öntünk rá. A babérlevéllel, az egész borssal, és a fokhagymával körülbelül 2 óra alatt puhára főzzük. (Akinek van kuktája, főzheti abban.)
A leszűrt, átmosott babot egy babérlevéllel, a fokhagymával, egy vöröshagymával, bő (körülbelül 2 liter) hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk egy merőkanálnyit a csülök főzőlevéből is, majd sóval ízesítjük. Egyet forralunk rajta, majd szép lassan, alacsony lángon, fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott sárgarépákat, gyökereket (lehet felezni / negyedelni a répákat, ki hogy szereti), a zellert és a kockákra vágott burgonyát. Amikor minden megpuhult, hozzáadjuk a kicsontozott, nagyobb kockákra vágott főtt, füstölt csülköt és berántjuk a levest. Sóval, borssal ízesítjük.
A zsíron vagy olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd a lisztet hozzáadjuk és világosra pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről az edényt és belekeverjük a pirospaprikát. Felengedjük kevés (körülbelül 2 dl) hideg vízzel, vagy a csülök kihűlt főzővizével. Simára keverjük, ne legyen csomós és a forró leveshez adjuk.
Elkészítjük a csipetkét is. A tojást egy tálba tesszük és annyi liszttel összedolgozzuk, amennyit felvesz (körülbelül 5 ek), és enyhén megsózzuk. Kemény állapotúnak kell lennie! Miközben forr a leves, beleszaggatjuk a csipetkét. Körülbelül 10 percig főzzük még, majd apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórjuk. Tálaláskor tejfölt, valamint hegyes erőspaprikát kínálhatunk mellé.
Tipp: Ízesíthetjük még pár csepp tárkonyecettel is.