Skip to content

Bableves csülökkel

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

Ez a pompás csülkös bableves nem csak ízletes, de előnye, hogy egy szelet ropogós kenyérrel komplett ebéd is lehet. Érdekes módon, másnap újra melegítve a legfinomabb.
A bableves olyan kiadós, hogy gyermekkoromban, már csak palacsinta volt utána. 🙂

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 db (kb. 1 kg) füstölt csülök
  • 40 dkg szárazbab
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • fél zeller
  • 25 dkg burgonya
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 2 db babérlevél
  • 1 db vöröshagyma
  • 4-5 szem egész feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint

A rántáshoz:

  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 2-3 ek liszt
  • 2 ek zsír vagy olaj

A csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • kb. 5 ek liszt

 

 

 

Elkészítés:

A babot és a csülköt előző este beáztatjuk külön-külön. A csülköt egy nagy fazékba tesszük és vizet öntünk rá. A babérlevéllel, az egész borssal, és a fokhagymával körülbelül 2 óra alatt puhára főzzük. (Akinek van kuktája, főzheti abban.)
A leszűrt, átmosott babot egy babérlevéllel, a fokhagymával, egy vöröshagymával, bő (körülbelül 2 liter) hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk egy merőkanálnyit a csülök főzőlevéből is, majd sóval ízesítjük.  Egyet forralunk rajta, majd szép lassan, alacsony lángon, fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított, karikára vágott sárgarépákat, gyökereket (lehet felezni / negyedelni a répákat, ki hogy szereti), a zellert és a kockákra vágott burgonyát.  Amikor minden megpuhult, hozzáadjuk a kicsontozott, nagyobb kockákra vágott főtt, füstölt csülköt és berántjuk a levest. Sóval, borssal ízesítjük.
A zsíron vagy olajon az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk, majd a lisztet hozzáadjuk és világosra pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről az edényt és belekeverjük a pirospaprikát. Felengedjük kevés (körülbelül 2 dl) hideg vízzel, vagy a csülök kihűlt főzővizével. Simára keverjük, ne legyen csomós és a forró leveshez adjuk.
Elkészítjük a csipetkét is. A tojást egy tálba tesszük és annyi liszttel összedolgozzuk, amennyit felvesz (körülbelül 5 ek), és enyhén megsózzuk. Kemény állapotúnak kell lennie! Miközben forr a leves, beleszaggatjuk a csipetkét. Körülbelül 10 percig főzzük még, majd apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórjuk. Tálaláskor tejfölt, valamint hegyes erőspaprikát kínálhatunk mellé.

Tipp: Ízesíthetjük még pár csepp tárkonyecettel is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük