A sűrű és forró babgulyás igazi életmentő, ha éhes vagy, mivel nagyon laktató és finom magyaros fogás. Kiadós tartalmának köszönhetően egy laktató egytálétel. A gulyás egyik változata, a hosszú időre beáztatott babot, hússal kell főzni és gazdagon fűszerezni.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 db kisebb (kb. 80 dkg) füstölt sertéscsülök
- 15 dkg füstölt kolbász
- 30 dkg szárazbab
- 20 dkg sárgarépa
- 15 dkg fehérrépa
- 3 db burgonya
- 2 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só-, bors ízlés szerint
- 2 ek olaj
- 2 ek liszt
- 1 db kis fej vöröshagyma
- 1 tk őrölt fűszerpaprika
- 1 cs friss (vagy 1 ek szárított) petrezselyemzöld
- 10 dkg liszt
- 1 db tojás
- 1 csipet só
Elkészítés:
Előző este két külön tálban beáztatjuk langyos vízbe a csülköt és a babot. Másnap annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt és majdnem puhára főzzük. Közben a burgonyát kockára vágjuk, a répaféléket karikára a kolbásszal együtt. Ezután a leszűrt babot, a darabolt zöldségeket, a babérlevelet és a karikára vágott kolbászt is a csülökhöz adjuk. Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Az egészet puhára főzzük.
Közben elkészítjük a csipetkét: a lisztet elkeverjük egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást és víz nélkül, kemény tésztát gyúrunk. Kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabokra csipkedjük egy lisztezett konyharuhára.
A rántást is elkészítjük: az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük körülbelül 2-3 dl hideg vízzel és simára keverjük.
A megpuhult csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk és visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást és felforraljuk. A lobogó levesbe szórjuk a csipetkét és puhára főzzük. Friss kenyérrel tálaljuk, tejfölt kínálhatunk mellé.
Hibátlan.