Nálunk a főzelék, zöldségekből készült főfogás, ami nem köret!
Szinte bármiből készülhet, tálaláskor sült vagy rántott húsokkal, fasírttal, sült kolbásszal, de akár tükörtojással ún. „feltéttel” szervírozzák.
A bab az emberiség egyik legrégebbi tápláléka. Ez a rostban, fehérjében gazdag, könnyen eltartható zöldség a téli konyha egyik legfontosabb energia forrása volt, évezredeken keresztül, és a mai napig igen fontos alapanyaga a világ konyháinak!
A magyarok számára talán a babgulyás és a babfőzelék a legismertebb változat.
Íme a mindenki számára ismert babfőzelék:
Hozzávalók 4 főre:
- 40 dkg száraz fehérbab (vagy tarkabab)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl olaj
- kb. 3-4 ek liszt
- 1 dl tejföl
- 2-3 db babérlevél
- só-, bors-, ecet ízlés szerint
- 2 ek őrölt fűszerpaprika
Elkészítés:
A babot előző este többször átmossuk, majd hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leszűrjük, majd annyi hideg vízzel feltesszük főni, ami ellepi. Amikor a víz felforrt, akkor beletesszük a babérlevelet. Fedő alatt puhára főzzük, közben az elpárolgott vizet pótoljuk. (Főzés közben ne adjunk sót vagy ecetet hozzá, mivel ezektől nehezebben puhul meg a bab!)
Elkészítjük a rántást: az olajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, fehéredésig pirítjuk, végül a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A tűzről levéve, meghintjük az őrölt fűszerpaprikával, elkeverjük és felengedjük 1-2 dl vízzel.Belekeverjük a tejfölt is. A rántással besűrítjük a főzeléket, és újra felforraljuk. Ízlés szerint sóval, borssal, ecettel ízesítjük.
Feltétnek most csak sült virslit tálaltam, de nagyon szeretjük fasírttal vagy sült oldalassal is.
Tipp: Amikor a bab megpuhult, lehet bele tenni karikára vágott füstölt kolbászt, vagy debrecenit is. Finom, jó ízt ad neki.