Az Aranygaluska egy magyar eredetű desszert, igazi hungarikummá nőtte ki magát.
Igazából a neve ellenére nincs köze a galuskához és kelt tésztából készül. Nem tartozik a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető fogások közé, de a végeredmény mindenért kárpótol.
Hozzávalók: (5-6 főre)
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dl tej
- 0,5 kocka (2,5 dkg) élesztő
- 2 ek cukor
- 8 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 mk só
A vaníliasodóhoz:
- 6 dl tej
- 4 db tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 1 db vaníliarúd
- 1 ek liszt
További hozzávalók:
- 1 ek vaj (a forma kikenéshez)
- 20 dkg cukor
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg vaj
Elkészítés:
Először elkészítjük a kelt tésztát. A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk.
A lágy vajat kikeverjük a három darab tojássárgájával. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgájával kikevert vajat, a sót, és a felfuttatott élesztőt is. Alacsony fordulaton, legalább 10 percig dagasztjuk, amíg sima, selymes felülete lesz a tésztának. Tetejét meglisztezzük és letakarva, meleg helyen, körülbelül egy óra alatt duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán, körülbelül 3 centiméter vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk.
A vajat megolvasztjuk. A darált diót és a cukrot összekeverjük. A kis tészta pogácsákat egyesével beleforgatjuk az olvasztott vajba. Ezután meghempergetjük a cukros dióban és a sütőformába sorakoztatjuk őket. A sütőforma méretétől függően több réteg lesz és kalkuláljuk bele azt is, hogy a tészta pogácsák körülbelül másfélszeresére nőnek sütés közben! A megmaradt olvasztott vajjal és dióval megszórtam a tetejét, nehogy kárba menjen.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Közben elkészítjük a vaníliasodót. Egy lábasban kikeverjük a tojássárgákat a cukorral és a liszttel. Egy másik lábasban a tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk. A vaníliás tejet apránként, óvatosan a tojássárgához adjuk. Folyamatos keverés mellett, kis lángon, mártás sűrűségűre főzzük.
Ha kész az aranygaluska, kicsit hűlni hagyjuk, majd kis darabokat tépünk belőle.
Végül vaníliasodóval nyakon öntve tálaljuk.