Az egzotikus és különleges ízek kedvelői bizonyára imádni fogják.
Fel-fel üti a fejét az utóbbi időben ez az amerikai filmekből ismert és enyhén félt alapanyag. A sós földimogyorót snack-ként fogyasztó magyarok számára nehezen elképzelhető, hogy mogyorót krémesen, kenyérre kenve süteményekben vagy főételekben ízesítőként eszik az Újvilágban.
A mogyoróvajnak két fajtája létezik, a krémes és az enyhén darabos. A mogyoróvaj már magában édes és sós egyszerre, ez a kettős alaptermészet további ízeket kíván és hív maga mellé: például a savanyút, a csípőset, vagy éppen kiemeli a meglévő kontrasztot. Így jönnek létre a legklasszikusabb amerikai szendvicsek is! De húsokkal párosítva, kiváló ételek készülhetnek a hozzáadásával.
Íme egy recept a sok közül, én ezt készítem leggyakrabban:
Hozzávalók 4 főre:
- 70-80 dkg pulykamell filé
- 1 ek pulykafűszer ízlés szerint
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 4 szál zöld újhagyma
- 5 ek olaj
- 10 dkg tisztított mogyoró
- 3 ek mogyoróvaj
- kb. 1-1,5 dl tejszín
- só-, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított húst szeletekre vágjuk és a pulyka fűszerkeverékkel ízesítjük. A kicsumázott paprikát vékony csíkokra vágjuk. A megtisztított hagymát felkarikázzuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a húsokat mindkét oldalukon majdnem készre sütjük benne. Majd kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A serpenyőben visszamaradt olajra rátesszük a paprikát és a hagymát. Kb. 10 percig pirítjuk, majd megszórjuk az apróra darabolt mogyoróval és még néhány perc pirítás után, hozzáadjuk a mogyoróvajat és kb. 2 dl vizet. Felforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, majd visszatesszük a hússzeleteket és így együtt még kb. 10 percig pároljuk. Amikor a hús teljesen puha, felöntjük a tejszínnel és 2 perc alatt összeforraljuk. Fóliában sült burgonyával tálaltam. (A megtisztított burgonyákat külön-külön alufóliába csomagoltam és 200 fokon készre sütöttem.)