Imádom az almás pitét , de most valami másra vágytam. Ez a sütemény tényleg nagyon finom.
Az almától pikáns, kicsit savanykás, a vanília krémtől pedig lágy és krémes. A korábbi almás krémes receptem után, jöjjön egy újabb változat:
Hozzávalók: ( tepsi méret: 30×36 cm-es gáztepsi )
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1 ek zsír
- 1 cs. sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 3 ek tejföl
- 2 db tojás
A krémhez:
- 2 cs. vanília pudingpor
- 0,5 l tej
- 4 ek kristály cukor
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 2 cs. vaníliás cukor
A töltelékhez:
- 1-1,5 kg alma
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 ek őrölt fahéj
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sütőport, lágy vajat, tojásokat, zsírt, porcukrot és a tejfölt. Alaposan összegyúrjuk, majd félretesszük pihenni, ameddig elkészítjük a krémet.
A pudingport kevés tejjel és a kristály cukorral, valamint a vaníliás cukorral simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk és a pudinggal sűrűre főzzük. Ezután hűlni hagyjuk. Amikor langyosra hűlt a krém, a porcukorral habosra kevert vajat is hozzáadjuk.
Az almát meghámozzuk és lereszeljük. A vajon a cukorral megpároljuk és fahéjjal ízesítjük. Szintén langyosra hűtjük.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk. Ezeket egyenként, tepsi méretű lapokká nyújtjuk. Egy lisztezett sodrófa segítségével, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 180 fokon, körülbelül 10-12 perc alatt, egyenként világosra sütjük a tészta lapokat.
Összeállítjuk a süteményt: az első lapot egy tálcára helyezzük. Egyenletesen elkenjük rajta az almás tölteléket. Ráhelyezzük a második tészta lapot. Erre a vanília krém kerül, amit a harmadik tészta lappal fedünk be. Az almás krémest legalább 6-7 órán át, hideg helyen pihentetjük. Nekem egy éjszakán át pihent. Porcukorral megszórjuk a tetejét és szeletekre vágva tálaljuk.