Ezt a közkedvelt gyümölcslevest a fűszerek teszik igazán ellenállhatatlanná, a szegfűszeg és a fahéj, amely annyira passzol az alma édes-savanykás ízéhez. Talán nincs is olcsóbb és egyszerűbb leves, mint az almaleves. Tálalhatjuk melegen, de hidegen is legalább annyira finom.
Hozzávalók 4 főre:
- kb. 50 – 60 dkg alma
- 1 db citrom leve
- kb, 3 ek xilit vagy tetszőleges édesítőszer, vagy akár porcukor
- 1 tk egész szegfűszeg
- 2 db egész fahéj
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 dl főzőtejszín
- 1 kis pohár tejföl (150 g)
- 2 púpozott ek étkezési keményítő
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, majd kockákra vágjuk és citromlevet csepegtetünk rá, hogy ne kezdjen el barnulni. 1,5 liter vizet felforralunk, hozzáadjuk a fahéjat, szegfűszeget, csipet sót, és az édesítőt, majd az almakockákat. 5 perc alatt megfőzzük. A tejfölt, a tejszínt kevés forró vízzel és az étkezési keményítővel simára keverjük és miközben a leves forr, hozzáöntjük. Alaposan átkeverjük és 1-2 perc alatt összeforraljuk és már tálalhatjuk is.