Ha vasárnap, akkor rántott hús, amellé pedig uborkasaláta dukál!
Rengeteg mindennel készíthető: az alap az édes salátalé, a tetején némi pirospaprika és bors, valamint a tejföl. Viszont lehet fokhagymásan is készíteni. Ha szereted a csípőset, akkor pár karika hegyes erős is jót tesz neki, vagy akár megszórva a tetejét egy kis feta sajttal.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg uborka
- 1 kk só
- 1-2 ek porcukor
- 1-2 ek ételecet
- kb. 2 dl víz
- tejföl
- őrölt fűszerpaprika, bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az uborkát megmossuk, végeit levágjuk és vékonyan legyaluljuk. (Ha túl vastag a héja, akkor előtte meghámozzuk!) Egy tálba rakjuk és sóval összekeverjük, majd kb. fél órán át állni hagyjuk, ezalatt levet enged. Elkészítjük a salátalevet: kb. 2 dl vízbe öntjük az ecetet, megcukrozzuk és sót adunk hozzá. Érdemes kóstolgatni, pontos szabály nincs az arányokra, mindenki másképpen szereti, ki édesebben, ki savanyúbban! Az uborkát jól kinyomkodva kiszedjük a sóból. Egy másik tálba rakjuk és felöntjük az ecetes öntettel. Jól behűtjük, hogy az ízek összeérjenek!
Aki szereti a tetejére tálaláskor tejfölt locsolhat, borsot és pirospaprikát is szórhat rá.
Tipp: Alkalomadtán fokhagymásan is szoktam készíteni, ilyenkor kb. 2 gerezd zúzott fokhagymát is teszek az uborkára, nem rontja el, sőt!