Túrós libazsíros sajtos leveles pogácsa

ekkor

 

 

Szuper recept, mert előző este összeállítható a tészta és másnap kényelmesen már csak sütni kell. Kezdő háziasszonyok is belefoghatnak, nem nehéz elkészíteni. Nem egy diétás fogás, igazi kalória bomba :), de megéri bűnözni néha. Könnyű, ropogós, réteges és nagyon ízletes ez a pogácsa.

Hozzávalók 7-8 főre (2 tepsi, kb. 40 darab):

  •  35 dkg finomliszt
  • 25 dkg túró
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 1 db tojás
  • 1,5 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 1 csipet cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 tk só
  • 6 ek libazsír

A tetejére:

  • 1 db tojás
  • 20 dkg vegyes reszelt sajt (pl. gouda és cheddar)

 

 

Elkészítés:

A langyos tejben a csipet cukorral megfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát: a lisztet, a túrót, a langyos olvasztott vajat, a finomra reszelt füstölt sajtot, a felfuttatott élesztőt, egy felvert tojást, a tejfölt és a sót, alaposan elkeverjük. Összedolgozzuk (én a robotgép dagasztójával dolgoztam), hogy közepesen lágy, kissé ragadós tésztát kapjunk. A hűtőbe tesszük, minimum 2-3 órára, de akár 1-2 napra is. Felhasználás előtt kivesszük a hűtőből a tésztát, szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük, majd egy lisztezett munkalapon 1 cm-esre kinyújtjuk. Megkenjük 3 evőkanál libazsírral és meghajtogatjuk, jobbról-balról, alulról-felülről ráhajtjuk a tésztát. Újra kinyújtjuk és maradék 3 evőkanál libazsírral lekenjük és megint meghajtogatjuk a korábban leírtak szerint. Kinyújtjuk, körülbelül 2 cm magasságúra és a felvert tojással megkenjük a tetejét, majd megszórjuk a finomra reszelt sajttal. A kezünkkel kicsit nyomkodjuk meg a sajtot, hogy szaggatásnál ne potyogjon le róla! Ezután pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.

 

Úgy is készülhet, hogy a kinyújtott tészta tetejét bevagdossuk, megkenjük a felvert tojással és kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és egyesével teszünk a pogik tetejére egy kupac reszelt sajtot. Ezt a variációt jobban szeretem, mert a maradék tésztát (ami a szélekből leesik) én kicsit újra összegyúrom és abból is szaggatok még ki pogácsákat. Így nem pazarolok és biztosan nyerek még jó néhány darabot, aminek később nagyon fogunk örülni! 🙂
Már csak a sütés maradt hátra: 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

 

 

 

 

Egy hozzászólás Szólj hozzá

  1. Marika szerint:

    Fantasztikusan csodás, jól meg kelt és nagyon finom lehet.Gratulálok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.