Skip to content

Szűzpecsenye tejszínes fehérboros hagymamártásban

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

Egy pikáns, nagyon ízletes étel, ami ráadásul hamar el is készíthető. A kisfiamnak csirkemell filét csíkokra vágtam és abból készítettem, mivel ezen kívül nem igazán eszik meg más húsfélét. Nagyon finom lett úgy is, nem kell ragaszkodni mindig a leírtakhoz. Bátran kísérletezzetek ti is!

Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg sertésszűz
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk őrölt kömény
  • 4 ek olaj

A mártáshoz:

  • 4 db nagyobb méretű vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 ek liszt
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk mustár
  • 1 tk ételízesítő (opcionális)
  • kb. 1 dl víz
  • kb. 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl főzőtejszín

 

 

 

Elkészítés:

A húst megtisztítjuk, a hártyákat eltávolítjuk és körülbelül 1 cm-es szeletekre vágjuk. Kezünkkel kicsit lelapítjuk őket és ízesítjük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Egy serpenyőben kevés olajon a hús medalionok mindkét oldalát kissé megpirítjuk, elősütjük. Ezután kiszedjük egy tányérra és félretesszük.

A vöröshagymát félbevágjuk és felszeleteljük, majd a hús sütésből visszamaradt zsiradékon elkezdjük pirítani. (Ha szükséges, adjunk még hozzá 1-2 ek olajat.) A zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az őrölt köménnyel. Amikor a hagyma megpuhult, megszórjuk a liszttel, és átkeverjük. Felöntjük a borral és a vízzel. Ízesítjük még a szószt mustárral és aki szereti, egy kevés ételízesítővel. Jól elkeverjük és visszatesszük a húsokat is a serpenyőbe. Az egészet készre pároljuk.
A végén felöntjük a tejszínnel és addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik a mártás.

Zöldséges párolt rizzsel tálaltam, de tésztával is finom lehet.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük