Szedres-citromos mascarponés piskótatekercs

ekkor

 

 

Egy légies, puha piskótába egy habkönnyű gyümölcsös krém kerül. Ez a töltelék nem éppen a klasszikus és sokak számára ismert baracklekvár, de érdemes újítani és kipróbálni ezt is, korábbi receptem a nagy sikerű Citromos lime-os piskótatekercs után.

Hozzávalók 4 főre:

  • 3 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 6 ek víz

A citrom sziruphoz:

  • 2 dl melegvíz
  • 1 ek porcukor
  • 4 ek friss citromlé

A gyümölcsös krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 25 dkg szeder

A díszítéshez:

  • 2 dl habtejszín
  • 1 ek porcukor
  • 1 db citrom
  • pár szem szeder

 

 

 

Elkészítés:

A piskótát a szokásos módon elkészítjük. A tojások sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A lisztbe belevegyítjük a sütőport, majd összeállítjuk a piskótát: a sárgájába először a beleforgatjuk fehérjehabot, és a lisztet is 3 részletben, óvatosan, lapáttal. Sütőpapírral kibélelt gáztepsiben, közepes lángon, kb. 10 perc alatt rózsaszínűre sütjük. Még melegen egy tiszta konyharuhába tekerjük, hogy a töltésnél ne törjön.
Összekeverjük a citrom szirup összetevőit: a vizet, a cukrot,  és a citromlevet.
Összekeverjük a szedres tölteléket is: egy nagy tálba tesszük a krémsajtot, a puha vajat és a porcukrot. Egy robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott szedret is.
A kiterített tésztalapot meglocsoljuk a citrom sziruppal, és rákenjük szép egyenletesen a szedres-mascarponés krémet. Feltekerjük és a széleit levágjuk, hogy szép, guszta legyen. A tetejét megszórjuk porcukorral és díszítjük a felvert tejszínhabbal, egy-egy szem szederrel és háromszög alakúra vágott citromszeletekkel. Szeletelve tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.