Rizskoh (rizsfelfújt)

ekkor



A rizskoh a tejberizs továbbfejlesztett változata, nem lehet nem szeretni vagy megunni. 🙂
Egy igazi klasszikus édesség, amit sokan az iskolai menzákról ismernek. De ma már a Michelin csillagos éttermekig gyakorlatilag mindenhol szívesen készítik és fogyasztják. Kötelező mellé kínálni a házi baracklekvárt és úgy az igazi, ha a tetejét jól megszórjuk porcukorral.


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 liter tej
  • 25 dkg rizs
  • 5 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 db tojás
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola

Tálaláshoz:

  • porcukor és baracklekvár ízlés szerint



Elkészítés:


A rizst megmossuk, majd a tejben feltesszük főni egy csipet sót hozzáadva. Megkeverjük és kis lángon felforraljuk, vigyázzunk, hogy ki ne fusson a tej. Ha felforrt, akkor takaréklángon, fedő alatt főzzük kb. 20-30 percig. Kétszer-háromszor elég megkeverni. Amikor elkészült a tejberizs, akkor a tojásos keveréket hozzáadjuk: A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és a vajat. Alaposan kikeverjük, a citromhéjat is beledolgozzuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A langyosra hűlt rizshez hozzáöntjük ezt a tojásos krémet és az előre beáztatott mazsolát is. Ezután óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, majd egy sütőtálba vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. (Ez nekem kb. 30 perc volt.)
Tálalás előtt kb. 15 percig pihentetjük. Tetejét meghintjük porcukorral és kockákra, vagy szeletekre vágva kínáljuk. Szerintem langyosan a legfinomabb. Egy házi sárgabarack vagy egyéb savanykás dzsem – lekvár illik hozzá.

Tipp: Lehet egy tartalmas leves után második fogás, de akár desszertként is kínálhatjuk.


További desszertek | menzakaják | Anyukám receptjei

2 hozzászólás Szólj hozzá

  1. Adél Ruda szerint:

    ZILA tortaformában fogom elkészíteni. Tuti jó a recept.(y)

    1. Sylvia szerint:

      Köszi 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.