Skip to content

Rakott kelkáposzta

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

A rakottasokban az a jó, hogy nehéz elrontani őket, így akkor is érdemes belevágni az elkészítésükbe, ha nem vagy gyakorlott a konyhában. Valamint, ha mindent előkészítesz, összerakod, akkor frissen csak meg kell sütni, amikor tálalni szeretnéd. A kelkáposzta ráadásul nem csak finom, de sok benne az ásványi anyag, fehérje és a vitamin is.
Próbáld ki jól bevált családi receptemet:


Hozzávalók 4 főre:

  • 50-60 dkg darált sertéshús
  • 1 fej nagy kelkáposzta (kb. 1,5 kg)
  • 250 g rizs (hosszúszemű gyors rizs)
  • 10 dkg zsír vagy olaj
  • 1 nagy doboz tejföl (330 g)
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 2 db tojás
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma

 

 

Elkészítés:

A kelkáposztát négybe vágjuk, torzsáját óvatosan kivágjuk és annyi sós vízben feltesszük főni, hogy a víz ellepje. A vöröshagymát apró kockára vágjuk, és a zsírban megdinszteljük. Ezután tűzről félrehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a darált húst, közepes lángon, kevergetve pároljuk. Ízlés szerint fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel és a zúzott fokhagymával. Kb. 1-2 dl vizet adunk hozzá. A gyorsrizst az előírásnak megfelelően puhára főzzük, majd lecsepegtetjük és belekeverjük a puhára főtt darált húsos szószba. Amikor a káposzta is megfőtt, leöntjük a levét, leszűrjük alaposan, kicsit hűlni hagyjuk. A tejfölt a két tojással pici sóval, borssal kikeverjük. Egy tepsit kevés zsírral vagy olajjal kikenünk és a kelkáposzta egyharmadát szétosztjuk benne. Erre jön a húsos-rizses keverék fele és bőségesen meglocsoljuk a fűszeres tejföllel. Rátesszük a káposzta második harmadát, aztán a húsos-rizs másik felét. Újra tejföl következik. Káposztával fejezzük be a rétegezést, amire még maradjon tejföl is, amit elsimítunk szépen a tetején. 180 fokra előmelegített sütőben, lefedve sütjük kb. 30 percig, majd 200 fokon fólia nélkül még 10 percet. Tejföllel tálaljuk.

Tipp: A sütőből kivéve, tálalás előtt érdemes várni 15-20 percet, hogy kissé hűljön az étel a könnyebb szeletelés végett.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük