Pizza – sonkás mozzarellás rukkolás

ekkor

Kevés nemzet dicsekedhet azzal, hogy annyira népszerű ételt adott volna a világnak, mint az igazi olasz pizza. Pekingtől New-Yorkig bárhol megtaláljuk, és sok esetben van olyan jó, mint egy nápolyi pizzériában. Állítólag úgy 600 évvel ezelőtt készítették el az első pizzát, aligha gondolták volna, hogy ekkora sikertörténet lesz!


Hozzávalók (3 darab pizzához):


A pizzatésztához:


  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 g (fél kocka élesztő) vagy 1 tasak instant élesztő
  • 325 ml víz
  • 0,5 ek barna cukor
  • 0,5 ek só
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek oregánó



A feltéthez:


  • 10 dkg füstölt pácolt sonkaszelet
  • 10 dkg prágai sonka
  • 10 dkg mozzarella golyó
  • 5 dkg friss rukkola
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1 adag pizzaszósz

Elkészítés:

Elkészítjük a pizzatésztát: a langyos vizet elkeverjük a cukorral, az elmorzsolt élesztővel, az olivaolajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, oregánót és összekeverjük, majd egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepén. Ez alatt a felfutott élesztőt adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel és gyúrjuk át alaposan, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. A tetejét meglisztezzük és egy nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük, amíg kb. duplájára megkel (kb. 1-1,5 óra).
Ez idő alatt elkészítjük a pizzaszószt, és a sonkákat csíkokra vágjuk. A koktélparadicsomot pedig félbevágjuk. Amikor a tészta megkelt, akkor kiborítjuk egy lisztezett deszkára és újból átgyúrjuk. Ezután három felé elosztjuk, gombócokat formázunk belőlük és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni. Utána formázzuk a pizzákat egy kiolajozott pizzasütő lapra, majd az ízletes, házi pizzaszósszal megkenjük. Rátesszük a csíkokra vágott sonkákat, a félbevágott koktélparadicsomokat és megszórjuk a mozzarella golyókkal, egy kevés rukkolával és a reszelt trappistával is:




Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt még frissen megszórjuk rukkolával:

További olaszos ételek | pizzák – pizzafélék | nemzetek ételei

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.