Magyaros tokány

ekkor

 



A tokány a pörkölt távoli rokona. A csíkokra vágott hússal készülő ragut már régóta ismeri és használja a magyar konyha.
Sokféle változata létezik, van ahol pirospaprikával, szinte a pörkölttel megegyező módon készítik, máshol marhahúsból, és hallottam már azt is, ahol tejföllel készítik.
Ez a tokány alapjában hasonlít a borsos tokány receptemhez, talán annyiban különbözik, hogy még magyarosabb, még paprikásabb. 🙂


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertéscomb vagy tarja
  • 10 dkg császár szalonna
  • 3 ek zsír
  • 2 db kápia paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • só-, bors-, ételízesítő-, majoranna ízlés szerint
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 ek csemege Piros Arany
  • 1 tk liszt

Elkészítés:

A megtisztított húst csíkokra vágjuk. A szalonnát bőr nélkül apróra vágjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk a kápia paprikával együtt.
A szalonnát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a zsírt és a hagymát üvegesre pároljuk rajta. A húst hozzáadjuk és fehéredésig sütjük.

Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel, majorannával, őrölt köménnyel és a pirospaprikával, Piros Arannyal. Az apróra kockázott paprikát és a zúzott fokhagymát is az ételhez adjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és fedő alatt puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, a fedőt levéve hagyjuk a maradék vizet elfőni.
Egy kevés liszttel megszórjuk és még egyet forralunk rajta (így kicsit sűrűbb lesz a szaftja).
Nálunk most makaróni volt a kívánság mellé köretnek, de bármilyen más tésztával, vagy rizzsel is tálalható.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.