Korfui Sofrito

ekkor

Biztosan vannak, akik emlékeznek, nem is olyan régen, a csodálatos Korfu szigetéről megosztottam veletek gasztronómiai élményeimet.
Mit is ígértem akkor? 🙂
Azt, hogy néhány helyi recepttel térek haza. Egy hónap elteltével eszembe jutottak  kellemes emlékeim és úgy gondoltam, hogy felidézem a görög ízeket és az első ételt, ami nagyon ízlett nekem, elkészítem itthon is.
Ismerjétek meg ti is a Sofritot, ami egy tipikus korfui specialitás, marha vagy borjú hús fokhagymás fehérboros mártásban párolva. Az egyike a legízletesebb helyi ételeknek. Ha Korfun jártok, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg borjúlapocka szeletelve
  • kb. 5 dkg liszt
  • kb. 0,5 dl olivaolaj
  • 2 ek vaj
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl marhahúsleves
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 3 ek fehérbor ecet
  • opcionálisan 2 ek Sofrito fűszerkeverék, amennyiben nincs otthon ilyen, akkor 1 cs friss petrezselyemzöld, 1 ág rozmaring
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 cs petrezselyemzöld

A salátához:

  • 20 dkg koktél paradicsom
  • 1 db lilahagyma
  • 0,4 dl olivaolaj
  • 2 ek fehérbor ecet
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 cs friss petrezselyemzöld

A tálaláshoz:

Elkészítés:

A megtisztított borjúhús szeleteket enyhén klopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A lisztben megforgatjuk. Egy nagyobb, magas falú serpenyőbe öntjük körülbelül az olivaolaj felét, hozzáadjuk a vajat, majd felhevítjük és a hússzeleteket elősütjük benne. Ami elkészült, tányérra szedjük, ha végeztünk félrehúzzuk a serpenyőt. Ha leragadt a serpenyőben valami, azt egy papírtörlővel kitöröljük. Ha nem, akkor ráöntjük a maradék olajat, majd rádobjuk az apróra vágott fokhagymát. Kis lángon pirítjuk egy percig, ezután hozzáöntjük a fehérbor ecetet. Hozzáadjuk a hússzeleteket és felöntjük a fehérborral. Várjunk amíg a szaft kissé besűrűsödik, majd felöntjük a marhahús alaplével.
Az ételt a Sofrito fűszerrel, sóval, borssal ízesítjük. Fűszer hiányában hozzáadjuk a felaprított petrezselymet és rozmaringot. Alacsony hőfokon, fedő alatt körülbelül 1 – 1,5 órát pároljuk. Közben néha megmozgatjuk, hogy a liszt miatt oda ne kapjon. Amikor a hús teljesen megpuhult, megszórjuk a felaprított petrezselyemzölddel.

A salátához egyszerűen csak összekeverjük a hozzávalókat.
A Sofritot rizzsel, salátával, és tzatzikivel tálaljuk. (Korfun mi hasábburgonyát kaptunk még hozzá. Aki szereti, nyugodtan tálaljon mellé azt is.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.