Kockaisler

ekkor

 

 



Az islert (link) ismeri és szereti mindenki. Ez a süti egy új formában mutatja be a sokunk számára régóta megkedvelt változatot. Különleges, mégis egyszerű.
Ízvilágban a csokoládé, dió és a ribizli lekvár (vagy tetszés szerint választott lekvár) együttes hatása érvényesül.

Hozzávalók 4-5 főre:
A tésztához:

  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 10 dkg kb. 60%-os étcsokoládé
  • 15 dkg darált dió
  • fél csomag sütőpor

A tetejére:

  • 1 üveg kb. 35 dkg feketeribizli lekvár, vagy szeder, meggy, stb.
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg porcukor
  • 1 ek vaj
  • 4 ek forró víz



Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vajat a cukorral, majd a tojásokkal egyenként egy habverő vagy robotgép segítségével habosra keverjük. Közben az étcsokit vízfürdő felett felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. Ezután belekeverjük a vajas masszába. Hozzáadjuk a darált diót, majd beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet is. Az egészet alaposan elkeverjük és sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe simítjuk a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés), körülbelül 20 perc alatt megsütjük. A ribizli lekvárt, ha szükséges botmixerrel kicsit pürésítjük. Megvárjuk, hogy kihűljön a tészta és kétféleképpen is folytathatjuk a sütemény elkészítését.

  • Az első variáció, hogy vízszintesen kettévágjuk és megkenjük a lekvár felével, majd ráhelyezzük a másik lapot és azt is megkenjük a maradék lekvárral. És erre jön majd a csokimáz.
  • A másik variáció, hogy nem vágjuk félbe a kihűlt tésztát, hanem az egész tészta tetejét kenjük meg a lekvárral és erre jön szintén a csokimáz.
A csokimáz elkészítése: megolvasztjuk a csokit vízgőz felett és hozzáadjuk a vajat, a vizet, a porcukrot. Összekeverjük, de ne legyen túl forró. A mázat egyenletesen rákenjük a sütemény tetejére és körülbelül egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.