Kelkáposzta főzelék tükörtojással és sült tarjával

ekkor

 

 

A kelkáposzta főzeléket nem mindenki kedveli. Valószínűleg a menzán szerzett rossz tapasztalatok miatt: ízetlen, rettenetesen sűrű, semmi fokhagyma benne  –  talán ilyen emlékek élnek bizonyos emberekben. Pedig jól elkészítve nagyon finom ez a főzelék, és nem csak a rakott kelkáposzta fog eszünkbe jutni már, ha a zöld, húsos levelű kelkáposztát megpillantjuk a piacon.


Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg kelkáposzta
  • 30 dkg burgonya
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • só-, bors-, őrölt kömény-, majoranna ízlés szerint
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 4 ek liszt
  • 4 ek olaj

 

 

Elkészítés:

A kelkáposztát megtisztítjuk, a külső levelét eltávolítjuk, torzsáját kivágjuk és laskára vágjuk. Egy nagy lábasba tesszük és félig felöntjük vízzel. A burgonyákat meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk, majd a káposztához adjuk.  Hozzáadjuk a fűszereket: sót, borsot, majorannát és az őrölt köményt. Ha szükséges, akkor még kevés vizet adunk hozzá. De vigyázni kell, hogy ne legyen túl sok, mert a káposzta össze fog esni főzés közben, és akkor túl híg lehet a főzelék. Puhára főzzük, és elkészítjük a rántást: olajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, elkeverjük és a tűzről félrehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát. Újra megkeverjük és a főzőléből merünk hozzá egy-két kanállal, majd csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a káposztához, alaposan elkeverjük és pár perc alatt összefőzzük. Ha van maradék bármilyen pörkölt, avval is nagyon finom. Most tükörtojással és sült tarjával tálaltam.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük