Skip to content

Kaszásleves

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

A téli disznóvágásról a tavaszi kaszálás idejére megmaradt utolsó sonkadarabból, vagy füstölt oldalasból készült ez a nagyon tartalmas, ízletes levesünk. A vidéki háziasszonyok belefőztek még egy kevés zöldséget a kertből, krumplit és répát, valamint pirított kenyérkockával gazdagították, hogy a mezőn dolgozó férfiak valóban jóllakjanak vele.
Régi idők kedvelt levese volt, amit az ország különböző tájain, sokféle változatban készítenek.

 

Hozzávalók 4 főre:

  • 30 dkg füstölt tarja vagy sonka
  • kb. 1,5 liter sonka főzőlé
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 4-5 darab burgonya
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld
  • 2 db babérlevél
  • 3-4 db szemes bors
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 ek liszt
  • 1-2 ek ecet
  • 4 ek tejföl

 

 

 

 

Elkészítés:

A füstölt húst egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap meleg vízben jól átmossuk.  Ezután a húst hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a babérlevelet, a szemes borsot és körülbelül 1 óra alatt majdnem puhára főzzük.
A húst kivesszük a léből, amit félre rakunk. A sonkát kockára vágjuk, a megtisztított répákat felkarikázzuk, a burgonyát kockára vágjuk. A sonka főzőlevéhez öntünk még körülbelül 5 dl vizet, attól függően, hogy milyen sós a lé, és feltesszük a tűzre melegedni. Hozzáadjuk a sonkát, a sárga és fehérrépát és a burgonyát. Az egészet meghintjük a pirospaprikával. Felforraljuk, majd lefedve, közepes lángon körülbelül  20 percig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ezt követően behabarjuk a levest. A habaráshoz a tejfölhöz adjuk a lisztet és egy kevés vizet. Jól elkeverjük, szükség esetén felöntjük még némi vízzel és a forrásban lévő leveshez adjuk. Néhány perc alatt készre főzzük. Végül megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel és  ízlés szerint egy kevés ecettel ízesítjük. Pirított kenyérkockával tálaljuk.

Tipp: a húsvéti sonka maradékának és főzőlevének a legkiválóbb felhasználása lehet ez a recept.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük