Nem csak finom, de egészséges is a karfiol leves. Hagyományos íz, egyszerű elkészítés, ideális megoldás hétköznapokra. Mivel nem hízlal, akár egy könnyű vacsora formájában is asztalunkra kerülhet.
Hozzávalók 4 főre:Leves:
- 500 g karfiol
- 200 g sárgarépa
- 200 g fehérrépa
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 ek napraforgó olaj
- 1.5 l zöldségleves alaplé
- 100 g tejföl
- 50 g főzőtejszín
- 1 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 cs petrezselyem
Grízgaluska:
- 1 db tojás
- só
- késhegynyi szódabikarbóna (vagy sütőpor)
- 5 ek búzadara
Elkészítés:
Először is elkészítjük a grízgaluskát: Egy tányérba beleütünk egy tojást, megsózzuk, és villával jól összekeverjük. 5 csapott evőkanálnyi grízt szórunk bele, és egy késhegynyi szódabikarbónát, vagy sütőport. Jól összekeverjük, és fél órát állni hagyjuk.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk. A sárgarépát és fehérrépát megtisztítjuk, karikákra vágjuk. A megtisztított hagymát apróra vágjuk, forró olajban megdinszteljük, rászórjuk a karfiolt és a répákat, további 5 percig dinszteljük, majd felöntjük a zöldség alaplével, és főzni kezdjük. Annyi vizet adhatunk még hozzá, amennyi levest főzni szeretnénk. Amikor forr, akkor kiskanál élével a levesbe szaggatjuk a grízgaluskát, és kb. 20 percig fedő alatt főzzük. Jól megdagadnak, megnőnek főzés közben. (Amikor megkeverjük és már nem „kopog”, hanem nagyon puhán ér a kanálhoz, akkor egyet kettévágunk, és ha a közepén is puha, akkor jó.) Ez idő alatt a zöldségek is megpuhulnak. A levest ízesítjük sóval, borssal. A lisztet simára kavarjuk a tejszínnel és a tejföllel, felöntjük kevés forró levessel, majd az egészhez adjuk és további 5 percig főzzük. A végén apróra vágott friss petrezselyemzölddel megszórjuk.
Tipp: A grízgaluskát főzhetjük más zöldséglevesbe és húslevesbe is.