Karamellás csokis diós torta

ekkor

 

 

 

Karamell, csoki, dió, egy szuper kombináció.
Már elsőre is jól hangzik, ugye? Ráadásul mindez egy finom pite tészta tetején.
Érdemes kipróbálni, még akkor is, ha egy brutális kalóriabomba! 🙂

Hozzávalók 28cm-es piteformához:

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csipet só
  • 0,5 dl víz

A karamell réteghez:

  • 1 dl habtejszín
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg margarin

A csoki réteghez:

  • 8 ek holland kakaópor
  • 8 ek cukor
  • 10 dkg vaj
  • kb. 0,5 dl habtejszín

A szóráshoz:

  • 5 dkg darált dió

A tetejére:

  • 7-8 dkg durvára vágott dió

 

 

 

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el: a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipet sót és a cukrot. A vajat hozzámorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást és a kevés vizet is. Alaposan átgyúrjuk, hogy szép egyenletes tésztát kapjunk, majd lefóliázzuk és a hűtőben pihentetjük egy órán át. Ezután egy lisztezett munkalapon körülbelül fél cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Egy pite formába sütőpapírt helyezünk és a tésztát óvatosan belehelyezzük. (Egy lisztezett nyújtófára feltekerem és így emelem át a sütőformába.)
A kezünkkel belenyomkodjuk, hogy sima, egyenletes legyen, majd egy villával néhány helyen megszurkáljuk, hogy a gőz sütés közben távozni tudjon.
180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk és a sütőpapírt eltávolítjuk a formából.
Elkészítjük a tölteléket: egy nagyobb lábasban közepes lángon felolvasztjuk a cukrot. Folyamatosan kell keverni, hogy ne égjen meg! Amikor karamellizálódott, levesszük a tűzről és folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a margarint és a langyosra melegített tejszínt. Addig keverjük, amíg sűrű karamell szószt kapunk.
A darált dióval megszórjuk a kihűlt tészta felületét. Ráöntjük a karamellt és a hűtőbe tesszük egy fél órára, hogy megdermedjen.
Egy másik lábasban összekeverjük a csokiréteg hozzávalóit és felmelegítjük. Jól elkeverjük és a megszilárdult karamellrétegre öntjük. Kis ideig állni hagyjuk amíg a csokiréteg megszilárdul, majd meghintjük a durvára darabolt dióval. Nagyon finom, ajánlom szeretettel!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.