Skip to content

Kakukkfüves mézes-mustáros csirkemell hagymás-sajtos burgonyapürével

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 

 

 

A megszokottól teljesen eltérő mézes-mustáros recept ez a mostani. A mártás nagyon ízletes: zöldséges, fehérboros, mustáros. A csirke pedig: szaftos, vajas, mézes és a friss kakukkfűtől pedig még fenségesebb.
Az ünnepi asztalon is megállja a helyét, lehet ez akár születésnap vagy karácsony.
Az ételhez receptvideót is készítettem.

 

Hozzávalók 4 főre:

 

 

A csirkéhez:

  • 1 kg csirkemell filé
  • 5 dkg vaj
  • 4 ek olaj
  • 4 ek méz
  • só-, bors ízlés szerint
  • kb. 5 ág friss kakukkfű

A mustáros mártáshoz:

  • 20 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • 1 ek dijoni mustár
  • só-, bors ízlés szerint
  • 3 dl tejszín
  • 1,5 dl víz
  • 3 ek olaj

 

 

 

Elkészítés:

Elkészítjük a mustáros mártást: egy lábasban olajat hevítünk és a kockára vágott répákat lepirítjuk benne. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát is, majd megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Elkeverjük benne a mustárt és felöntjük a borral, majd hozzáadjuk a babérlevelet. Néhány percig pároljuk, hogy a bor alkoholtartalma elillanjon. Ezután hozzáöntjük a vizet és a zöldségeket. Addig főzzük benne, amíg a folyadék nagy része elpárolog. A babérlevelet kiszedjük belőle. Végül a tejszínnel felöntjük és pár percig forraljuk kis lángon. Ezután a tűzről félrehúzzuk, langyosra hűtjük, majd egy botmixerrel az egészet pürésítjük.
A csirkéhez a sütőt 160 fokra előmelegítjük. A megtisztított, egész csirkemelleket sózzuk, borsozzuk és egy forró serpenyőben kevés olajon, elősütjük mindkét oldalukat. Belül nem szabad, hogy teljesen átsüljön a hús! A serpenyőből kivesszük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket. 160 fokon sütjük 15 percig, majd 180 fokon még 5-10 percet. Vajat olvasztunk a serpenyőben, amiből a húsokat kivettük. Beledobjuk a kakukkfüvet és a mézet is. Jöhetnek vissza a mellek, jól meglocsoljuk a mézes vajjal, hogy az ízek jól átjárják és szép csillogó mázat kapjanak.
Ezután már tálalhatjuk is. Egy tányérra teszünk a mustáros mártásból, erre helyezzük a szaftos, mézes csirkemell szeletet és hagymás-sajtos burgonyapürét kanalazunk mellé.

 

Tipp: isteni finom még hercegnő burgonyával, krokettel vagy burgonyafánkkal is. Érdemes kipróbálni.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük