Hófehérke szelet

ekkor

 

 

 

Egy finom, krémes sütemény. Három puha, omlós lap, közöttük egyszerű főzött krémmel.
Egyszerűen eteti magát! Egyetlen hátránya, hogy egy éjszakát várni kell vele, hogy tökéletesen megpuhuljanak a lapok. Ideális vendégváró.

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj, vagy margarin
  • 1 cs (8 g) sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás
  • kb. 3 ek tejföl
  • 10 dkg cukor

A krémhez:

  • 7 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 7 ek liszt
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 ek vanília aroma
  • 15 dkg lágy vaj, vagy margarin

 

 

 

Elkészítés:

A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport és a cukrot. Elmorzsoljuk benne a vajat és hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. A tészta ne legyen ragacsos, hanem közepesen kemény, jól nyújtható! Három egyenlő részre osztjuk, majd lisztezett felületen egyenként kinyújtjuk körülbelül 32×22 centiméteres lapokra. Egy tepsi hátulján, sütőpapíron egyenként 180 fokos sütőben (ha van légkeveréses) körülbelül 5 perc alatt  megsütjük. (Fontos, hogy a tészta még világos maradjon, nem szabad nagyon megsüljön. ) Minden lappal így járjunk el!
Elkészítjük a krémet: egy kevés tejjel a lisztet simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon sűrűre főzzük. Ezután teljesen kihűtjük. A vanília aromát is hozzáadjuk. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd a főzött krémhez adjuk. Hűtőbe tesszük körülbelül 1 órára. Amikor a lapok is kihűltek, akkor megkenjük a krémmel. Az első tésztalapot letesszük egy tálcára, rákenjük a krém egyharmadát, erre jön a második tésztalap, majd a krém másik harmada. Végül rátesszük a harmadik lapot és bevonjuk a maradék krémmel.
A tetejét tetszőlegesen díszíthetjük is. A süteményt letakarjuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük a hűtőből és kis ideig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd szeletelve tálaljuk.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.