Gyümölcsrizs

ekkor

 

 


Egy isteni desszert! A tejberizst szereted? Akkor biztosan ízlik majd a gyümölcsrizs is. Ráadásul az elkészítése nem igényel különlegesebb szakmai tudást, így az is el tudja készíteni, aki csak mostanság vett fakanalat a kezébe! 🙂
Ráadás kettő, hogy sosem lehet unalmas, mert olyan gyümölccsel kombinálhatod, amilyennel csak szeretnéd. Én most szederrel és málnával készítettem:


Hozzávalók 4 főre:

  • 2 dl víz
  • 5 dl 2,8 %-os tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 4 ek cukor
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 4 dl habtejszín
  • 1 cs habfixáló
  • 30 dkg vegyes gyümölcs (nálam szeder és málna)
  • 20 dkg rizs
  • 5 dkg vaj
  • 1 csipet só

 

 

Elkészítés:

A rizst átválogatjuk, megmossuk és a forrásban lévő vízhez adjuk. Néha megkeverjük és addig főzzük, amíg a vizet fel nem szívja (kb. 5 perc). Ezután hozzáöntjük a tejet, beletesszük a vajat és a csipet sót. Beleszórjuk a cukrot és a vaníliás cukrot is. Lefedve kb 5 percig forraljuk, majd lekapcsoljuk a főzőlapot, és fedő alatt a gőzben hagyjuk teljesen megpuhulni. Ezalatt a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Amikor a tejberizs langyosra hűlt, akkor hozzákeverjük a tejszínhabot. Poharakba vagy tálkákba szedjük: egy réteg tejberizs, egy réteg gyümölcs és így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Félretett gyümölcsszemekkel és tejszínhabbal díszítjük. Hidegen tálaljuk.

Tipp: Kedvünk szerint bármilyen gyümölccsel készíthetjük, télen mirelitből is természetesen. Készülhet úgy is a gyümölcsrizs, hogy a végén nem rétegezve tálaljuk a poharakba, hanem az összes gyümölcsöt a tejszínhabos tejberizshez keverjük, és így szedjük illetve adagoljuk a kedvenc kis tálkánkba.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.