Grízes tészta

ekkor


Ismét egy “menzakaja”, a menzák ünnepelt sztárja a laktató, édes gyümölcslekvárral jól megpakolt grízes tészta!
Nem egy bonyolult fogás, néhány apró részletre kell csupán odafigyelni, hogy tökéletesre sikerüljön. Hallottam már, aki szór hozzá egy kevés mazsolát, de arról is, aki sós változatban fogyasztja.


Hozzávalók 4 főre:

  • 50 dkg széles metélt tészta
  • 20 dkg (1 bögre) búzadara
  • kb. fél liter (2 bögre) forró víz
  • kb. 3-4 ek olaj (a pirításhoz)
  • só ízlés szerint
Tálaláshoz:
  • baracklekvár
  • porcukor



Elkészítés:


A tésztát az előírásnak megfelelően bő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük.
Olajat hevítünk egy serpenyőben és megpirítjuk rajta a grízt, gyakran kell kevergetni nehogy leégjen! Ha már szépen megpirult, felöntjük a forró vízzel, először csak a felével, majd ha azt felvette, akkor apránként adagoljuk hozzá a többit. (Ha már nem veszi fel, akkor nem kell önteni hozzá többet!)
A víz mennyisége kétszer annyi legyen, mint amennyi darát használtunk. Egy csipet sót teszünk rá, jól összekeverjük, majd fedőt teszünk rá és állni hagyjuk legalább 20-30 percet. Majd keverjük össze a tésztát a darával. Tálaláskor megszórjuk a porcukorral és lekvárral kínáljuk.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.