Akár a karácsonyi ünnepi menüben is megállja a helyét, vagy egy hangulatos, hideg téli estén is felszolgálhatjuk ezt az izgalmas, nem mindennapi levest.
Hozzávalók 4-5 főre:
- 1 db vöröshagyma
- 2 ek olivaolaj
- 1 cs (250 g) natúr gesztenyemassza
- 1 db zellergumó
- 1 db zöld alma
- 1,5 l zöldségleves alaplé
- só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
- 1 tk friss v. morzsolt kakukkfű
- 1,5 dl főzőtejszín
- 1 ek liszt
- 0,5 dl rum
- 5 dkg mazsola
- 2 ek méz
Elkészítés:
A hagymát apró kockára vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott zellert és a meghámozott, felkockázott almát. Pár percig átpirítjuk, majd felöntjük a zöldséglevessel. Ízesítjük sóval, borssal, ételízesítővel és kakukkfűvel. Kb. 20-25 percig főzzük, amíg minden megpuhul. Ezután botmixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a villával szétnyomott gesztenyemasszát. A végén a főzőtejszínt liszttel kikeverjük és a forrásban lévő leveshez adjuk. Összerottyantjuk 2 perc alatt. Tálaláskor kínálhatunk hozzá ropogósra sütött kalácskockát. Akár rumba áztatott mazsolával (amit azután mézbe rakunk) meghintve is tálalhatjuk.