Francia rakott krumpli

ekkor

 

 

Tökéletes egytálétel, krémesebb, ropogósabb, mint a miénk. Nem utolsó sorban, könnyebb elkészíteni is. A francia rakott krumpliba nem kell kolbász. Ezért, aki nem eszik húst, az főételként is fogyaszthatja.
Nagyon finom önmagában, de húsok mellé is kiváló köret lehet.

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 kg burgonya
  • 10 dkg  vaj + 1 ek vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7 dl tej
  • 3 dl tejföl
  • 6 db tojás
  • só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint
  • 5 dkg trappista sajt
  • 1 ek zsemlemorzsa

 

 

Elkészítés:

A héjában megfőtt burgonyát karikára vágjuk. Négy darab tojást megfőzünk keményre és felkarikázzuk. Besamel mártást készítünk a tejből, vajból és a lisztből. Langyosra hűtjük és ízesítjük sóval, borssal és a szerecsendióval. A besamelhez a tejfölt és a maradék két darab tojás sárgáját keverjük. A burgonyát és a főtt tojást egy keverőtálba tesszük és egybeforgatjuk a mártással. A tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a burgonyához keverjük. Egy tűzálló edényt egy evőkanál vajjal kikenünk, és meghintjük a zsemlemorzsával. Az elkészített burgonyás, tojásos keveréket az edénybe öntjük, reszelt sajttal megszórjuk és 180 fokon, körülbelül 30 perc alatt rózsaszínűre sütjük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.