Skip to content

Florentine tojás

  • Szerző:
Print Friendly, PDF & Email

 


A Florentine tojás a Benedict tojás egyik változata, ami spenóttal készül.
Az alapja itt is a sonka, a buggyantott tojás és az isteni hollandi mártás.
(Az étel eredetét leírva megtalálod a Benedict tojásnál.)
Ennek az étel elkészítését is ajánlom figyelmetekbe: egy hétvégi, ráérős, kávézgatós, újság olvasós , kellemes reggelen, amikor igazán értékelni fogja a család eme kiváló, laktató étket.


Hozzávalók 2 főre:

  • 2 db tojás
  • 2 db buci vagy zsemle
  • 4-5 dkg spenót
  • 3 ek olivaolaj
  • 4 szelet főtt sonka (feketeerdő vagy pármai), vagy angolszalonna
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk ecet
  • 2 adag hollandi mártás

Elkészítés:

Elkészítjük a hollandi mártást, amit felhasználásig melegen tartunk. A zsemlét vagy bucit félbevágjuk és olivaolajon picit megpirítjuk mindkét oldalát a sonkaszeletekkel vagy angolszalonnával együtt. Egy serpenyőben egy evőkanál olivaolajon 2 perc alatt megfonnyasztjuk a spenótot, amit sózunk, borsozunk.
Buggyantott tojást készítünk: ehhez 2 lábasban vizet forralunk. Az egyikbe ecetet, a másikba sót teszünk. Az ecetes vizet felforraljuk és az előzőleg felütött tojásokat (egyesével) nagyon óvatosan, vigyázva, hogy a sárgája egyben maradjon, egy szedőkanálba átöntjük. A lábas alatt mérsékeljük a hőt és a szedőkanállal együtt néhány másodpercig a vízben tartjuk, majd lassan a vízbe csúsztatjuk a tojást. A kanállal a fehérjét alakíthatjuk még, és kb. 3 percig főzzük a gyöngyöző vízben, Amikor letelt az idő, kiszedjük a tojásokat és a sós vízbe mártjuk őket néhány másodpercig. Ezáltal nem lesznek ecet ízűek.
Akinek van kedve, készíthet hozzá „english muffinokat”, de én kényelmesebb voltam, és amúgy is szerintem tökéletesen megfelel így, buciban tálaltam a tojásokat.
(Akár zsemlében is lehet.) Összeállítjuk a szendvicset: a pirított buci vagy zsemle egyik felére fektetünk két-két szelet sonkát vagy angolszalonnát. A kisült sonka fenséges szaftjával meglocsoljuk, hogy ne vesszen kárba. A tetejére halmozzuk a spenótot. Erre teszünk egy-egy tojást és rákanalazzuk a hollandi mártást, frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük